Nokia-palkinto radiotekniikan uranuurtajalle

Tietoliikenneyritys Nokian säätiön tunnustuspalkinto ojennettiin eilen Aalto-yliopiston radiotekniikan emeritusprofessori Antti Räisäselle. Hänet tunnetaan erityisesti korkeisiin radiotaajuuksiin liittyvän tutkimuksen uranuurtajana sekä intohimoisena radiotekniikan opetuksen kehittäjänä.

Nokia Säätiö palkitsi emeritusprofessori Antti Räisäsen 28. vuosittaisessa palkinnonjakotilaisuudessa eilen illalla. ”Emeritusprofessori Antti Räisäsellä on ollut keskeinen rooli radiotekniikan tieteenalalla Suomessa’’. sanoi Nokia Säätiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Kauppinen. Hänen mukaansa emeritusprofessori Räisänen on ollut radiotekniikkaan liittyvän tutkimuksen ja koulutuksen kehittämisen lisäksi avainasemassa käynnistämässä suomalaisten yritysten ja akateemisen maailman välistä yhteistyötä. Räisänen on ollut osaltaan luomassa perustaa Suomen maailmanluokan ICT-sektorille.

Emeritusprofessori Antti Räisänen.

’’Toivon, että olen tutkimukseni ja opetustyöni kautta onnistunut innostamaan myös tulevien sukupolvien radiotekniikan ammattilaisia. Olen erittäin ylpeä kaikista opiskelijoistani, jotka ovat osaltaan auttaneet viemään eteenpäin radiotekniikan osaamista Suomessa, ja on suuri kunnia saada tämä tunnustus”, kertoi palkittu emeritusprofessori Antti Räisänen.

Suomi on viime vuosikymmenten aikana on tullut tunnetuksi televiestinnässä ja muissa sovelluksissa käytettävän radioteknologian globaalina edelläkävijänä. Tieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen edistäminen on keskeistä, jotta Suomi säilyy tieto- ja viestintäteknologian sekä digitalisaation kärkimaana myös tulevaisuudessa. Aiemmin Nokia säätiön tunnuksen ovat saaneet muun muassa Nokialla pitkään toiminut teknologiajohtaja Yrjö Neuvo, Linux-käyttöjärjestelmän Linus Torvals ja radiopuhelinalan pioneeri Lauri Kuokkanen. 

Räisänen on saanut jo aiemmin kansainvälinen sähkö- ja elektroniikkainsinöörien järjestö Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Fellow-arvon kunnianosoituksena hänen uraauurtavasta työstään korkeiden taajuuksien tieteellisessä tutkimuksessa sekä muista tieteellisistä saavutuksista.

IEEE:n korkeimman tason tunnustus on myönnetty vain harvoille Suomessa. Akateemisen uransa aikana Räisänen on kirjoittanut tai ollut mukana kirjoittamassa yli 500 tieteellistä artikkelia. Hän on ollut opiskelijoilleen omistautunut opettaja ja ohjannut uransa aikana yli 50 väitöskirjaa.

Nokia Säätiön tarkoituksena on tieto- ja teletekniikan tieteellisen kehittämisen tukeminen sekä alan opetustoiminnan edistäminen Suomessa. Säätiö myöntää avustuksia, apurahoja ja tunnustuspalkintoja näiden alueiden tutkimiseen. Säätiö on jakanut 28 vuoden aikana jo 1 960 apurahaa ja tunnustusta. Kuluvan vuoden jakosumma on 465 000 euroa.

Lisää: Nokia Säätiön vuosina 2006-2023 Nokia säätiön Awardin saaneet (LINKKI) sekä Nokia Säätiötä käsittelevät aiemmat uutisjutut Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Nokia Säätiön vuoden 2023 tunnustuspalkinto jaettiin eilen emeritusprofessori Antti Räisäselle. Kuvassa vasemmalta Nokian hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf ja Nokia säätiön Hannu Kauppinen.