Suomi kehittämään F-35-hävittäjien signaalintiedustelua

Valtion tutkimuskeskus VTT:n vetämä tutkimuskonsortio ja F-35-hävittäjiä tekevä Lockheed Martin ovat sopineet signaalitiedusteluteknologioiden tutkimustyöstä. Kolmevuotisessa projektissa kehitetään uusia menetelmiä ja teknologioita vaikeasti havaittavien tutka- ja tietoliikennesignaalien ilmaisemista varten.

Suomen tekemään F-35-hävittäjähankintaan tiedotteen mukaan epäsuorasti liittyvän teollisen yhteistyön raamisopimus raamisopimus allekirjoitettiin eilen.  VTT:n vetämän konsortion muut jäsenet ovat Patria, Harp Technologies Oy, Aalto-yliopisto ja Tampereen yliopisto.

”Tavoitteena on yhdistää eri osapuolten osaaminen sekä teknologiset vahvuudet ja luoda kehittyneitä ratkaisuja ja edistyksellistä uutta osaamista”, kertoo Sauli Eloranta, VTT:n Safe and connected society -tutkimusalueen johtaja.

Epäsuorien teollisten yhteistyöhankkeiden kautta Lockheed Martin rakentaa suomalaisten yritysten ja korkeakoulujen kanssa toimialakumppanuuksia, jotka tarjoavat mahdollisuuksia kehittää ja edistää yhteistyötä pitkälle tulevaisuuteen.

Projektin avulla halutaan vahvistaa myös kotimaisen osaamisen huoltovarmuutta yrityksissä ja yliopistoissa. Projekti auttaa päivittämään osaamista ja esimerkiksi houkuttelemaan uusia opiskelijoita aiheen pariin. Tätä kautta osaaminen siirtyy ajan kuluessa myös puolustusalan yrityksiin.

”Yhteistyön käynnistymien on merkittävä askel VTT:lle ja koko Suomelle, ja olemme erittäin kiinnostuneita selvittämään myös muita yhteistyömahdollisuuksia Lockheed Martinin kanssa tulevaisuudessa”, Eloranta jatkaa.

VTT on vetäjänä kahdessa epäsuoran teollisen yhteistyön projektissa. Tavoitteena on allekirjoittaa myös toisen projektin raamisopimus kuluvan vuoden aikana ja käynnistää työ vuoden 2024 alussa. Kyseisessä projektissa kehitetään millimetriaaltoalueella toimivaa kuvantamisteknologiaa.

Lisää: VTT:n  F-35-hävittäjälentokoneisiin liittyvä tietopaketti (LINKKI) ja Uusiteknologian aiempi uutinen 12.10.2021 Suomi ostaa Lockdeedin monitoimihävittäjien mukana uusinta elektroniikkaa (LINKKI).

Kuva: Lockheed Martin Aeronautics / Lockheed Martin F-35