Isommat pakettirobotit kulkevat lumen keskellä

Kauppojen pienten pakettirobottien lisäksi Helsingissä kokeillaan myös hieman isommilla rattailla varustettuja kuljetusrobotteja. Helsingin kaupungin Forum Virium testaa joulukuun ajan LMAD:n autonomista HeRo-robottia pakettikuljetuksissa aina kotioville asti.

Sympaattisen näköiseksi meikatun HeRo-robotille on nyt mahdollista tilata paketteja vuoden loppuun asti Ruoholahden ja Pohjois-Jätkäsaaren alueella. Viime kesänä HeRo (Helsinki Robot) -robottia testattiin työkalujen toimituksissa Würth Centerissä lähialueen työmaille.

Forum Viriumin projektipäällikkö Satu Reijonen kertoo, että robotti otettiin työmaalla hyvin vastaan ja älykaupunkikehityksen innovaatiotoimijat saapuivat katsomaan sitä Aasiasta asti.  Käytössä oli sama suurilla renkailla varustettu LMAD-yrityksen valmistama kuljetusrobotti.

Robottien uskotaan yleistyvän tulevaisuudessa. Etenkin joulun aikaan pakettiautomaatit ovat täynnä ja kotiinkuljetuksen valinneen on usein päivystettävä toimitustaan kotoa poistumatta jopa useita tunteja.

’’Tässä toisessa vaiheessa testaamme samaa robottia verkkokauppatilausten päästöttömään toimitukseen’’, kertoo Forum Virium Helsingin projektipäällikkö Satu Reijonen. Hänen mukaansa kysyntää voisi olla erityisesti kaupunginosissa, joissa ei ole omaa postin toimipistettä, kuten Jätkäsaari ja Ruoholahti.

Pohjois-Jätkäsaaren ja Ruoholahden asukkaat voivat tilata HeRo-robotin kuljettamaan verkkokaupasta tilaamansa paketit kotiovelleen. Robotti kuljettaa kokeilun aikana paketteja arkisin klo 10–19 esimerkiksi seuraavista verkkokaupoista kuten Adlibris, Boozt ja H&M.

Pakettirobottikokeilu on osa  EU-rahoitteista Urbane-hanketta, jonka tavoitteena on testata viimeisen kilometrin ratkaisuja kaupungeissa, jotta kaupunkilogistiikan jakelun aiheuttamia ruuhkia ja päästöjä voitaisiin vähentää.

Hankkeessa tehdään yhteistyötä myös Forum Virium toisen eli Helsingin Disco-hankkeen kanssa, jossa testataan uusia ratkaisuja vähällä käytöllä olevan kaupunkitilan hyödyntämiseksi kaupunkilogistiikassa. Hankkeiden yrityskumppaneita ovat muun muassa LMAD, DB Schenker, A2B ja Soben/TwinswHeel.

Lisää: Forum Virium Helsingin (LINKKI) Urbane (LINKKI) ja Disco (LINKKI) -hankkeet sekä aiemmat Helsingin LMAD:n kuljetusrobotteja käsitelleet uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä. Tässä (LINKKI) myös uutisiin pienistä ruokien kuljetukseen tarkoitetuista Starship-robottivaunuista.

Kuva: Veikeän näköinen HeRo-pakettirobotti Ruoholahdessa 29.11.2023. Kuvaaja Vesa Laitinen/Forum Virium Helsinki.