Suomi halajaa metaversium 2.0:n suunnannäyttäjäksi

Teknologiarahoittaja Business Finland, VTT ja Oulun yliopisto sekä yli 400 muuta suomalaista toimijaa ovat tehneet metaversumi-aloitteen, jonka avulla Suomesta halutaan tehdä alan 2.0 tulevaisuuden suunnannäyttäjä. Suomessa halutaan keskittyä teknologian lisäksi metaversumin eettiseen ja vastuulliseen kehittämiseen, joissa fokus olisi yksityisyydessä, käyttäjäturvallisuudessa ja yhteiskunnallisissa vaikutuksissa.

Metaversumi on todellisuuden digitaalinen kaksonen ja arvioiden mukaan internetin seuraava vallankumous. Se koostuu kahdesta peruselementistä: lisätyn todellisuuden (XR) teknologioiden aikaansaamasta immersiivisyydestä eli uppoutumisesta virtuaalimaailmaan sekä digitaalisesti luoduista virtuaalimaailmoista.

Uusi Metaverse Initiative by Finnish Ecosystem -hanke on luotu yhteistyössä yli 400 suomalaisen metaversumi-ekosysteemin jäsenen sekä suurten ja pk-yritysten kanssa. Mukana ovat myös alan suuret nimet Nokia ja Kone sekä lisätyn todellisuuden teknologioita kehittävät Varjo ja Dispelix.

Metaversumi-hankkeen toteuttaminen alkaa vuonna 2024 viidellä Metaverse in Action -ohjelmalla, joiden perustana on kaksi horisontaalista toimenpidettä: keskittyminen metaversumin teknisen infrastruktuurin ja alustojen kehittämiseen ja standardointiin sekä uusien liiketoimintamahdollisuuksien ja verkostojen rakentamiseen.

Kolmessa vertikaalisessa toimenpiteessä edistetään puolestaan metaversumi-teknologioiden käyttöönottoa suomalaisilla teollisuudenaloilla, tutkitaan niiden käyttöä ennaltaehkäisevässä ja yleisessä terveydenhoidossa ja koulutetaan Suomen kansalaisia metaversumin hyödyntämiseen tulevaisuutta varten.

Suomen ekosysteemin tavoitteena on olla vuoteen 2035 mennessä 2.0 metaversumin kehityksen ja soveltamisen kärjessä. Suomeen aiotaan toteuttaa myös toimiva kehitysympäristö, jossa startup- ja teknologiayritykset voivat edistää toimintojaan. Suotuisissa oloissa alan liikevaihto voisi nousta vuoteen 2035 mennessä jopa 30 miljardiin euroon yli 250 yrityksen voimin.

Taustaa: Tulevaisuuden metaversumissa yhdistyvät erilaiset teknologiat, jotka muuttavat tulevaisuudessa työskentely- ja vuorovaikutustapojamme ja tarjoavat erilaisia ratkaisuja etätyöhön, etäoperaatioihin ja tekoälyavusteisiin ympäristöihin.  Digitaaliset kaksoset ja yhteistyöhön perustuva robotiikka virtaviivaistavat jo prosesseja monilla eri aloilla, kuten teollisuudessa, rakentamisessa ja maataloudessa.

Lisää: Aiemmat metaversiumi-aiheiset uutiset Uusitekonologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Varjo/Saab-lentosimulaatoori