Bittium kehittää uuden ohjelmistoreitittimen Puolustusvoimille

Bittium kehittää Suomen amerijalle ohjelmistoreitittimen taktiseen tiedonsiirtoon. Uutuus tulee tarjoamaan joukoille entistä joustavamman tavan lisätä reitittimiä tiedonsiirtoverkkoihin. Samalla se mahdollistaa liikkuvien joukkojen entistä suurempien verkkokokonaisuuksien muodostamisen.

Uusi ohjelmistoreititin tulee täydentämään Puolustusvoimille toimitettujen taktisten tiedonsiirtoverkkojen reitittävien tuotteiden valikoimaa, johon tällä hetkellä lukeutuvat jo Bittiumin Tactical Wireless IP Network (TAC WIN) -järjestelmät, TAC WIN Tactical Router-reittimet sekä Bittiumin rankkojen olosuhteiden Tough SDR -radiot ja Tough Comnode-laitteet.

Bittium kehittämä uusi ohjelmistoreititin tulee tarjoamaan puolustuvoimille vaihtoehtoisen tavan lisätä verkkoon reitittimiä, kun käytettävissä on tarkoitukseen soveltuva virtuaalialusta.  Ohjelmistoreititin mahdollistaa myös saman reititysalueen jatkamisen kiinteässä runkoverkossa yhdistäen useita taktisia verkkoja yhteen.

Tästä on etua, kun kaikilla laitteilla on käytössä yhteinen reititysprotokolla niin tiedonsiirtoverkko kykenee valitsemaan tiedonsiirrolle aina edullisimman reitin. Ne voidaan yhdistää myös kiinteään runkoverkkoon käyttäen reitityksessä esimerkiksi oululaisyrityksen OLSR-protokollaa (Optimized Link State Routing) hyödyntäen.

OLSR-protokolla mahdollistaa verkon reitittimille esimerkiksi vapaan liikkuvuuden ilman, että käyttäjän on tarve konfiguroida verkkoa topologian tai yhteyksien laadun muuttuessa. Saumaton ja automatisoitu reititys tukee reaaliaikaista tilannetietoisuutta ja tehokasta joukkojen johtamista.

Puolustusvoimien uuden tilauksen arvo on noin 4,4 miljoonaa euroa ja kehitystyö suoritetaan vuosien 2024 ja 2025 aikana.

Kuvituskuva: Bittium