DNA kurottelee jo kohti 6G-verkkoa – välivaiheen kautta

Teleoperaattorit kasvattavat verkkojensa nopeutta ensi vuonna tulossa olevilla 5G Advanced tai 5.5G-tekniikoilla, joilla tavoitellaan myös kohti tulevaisuudessa odottavia 6G-tekniikoita. DNA kertoi tänään saaneensa 5,5G-demojensa avulla kaupallisessa verkossaan jopa yli 10 gigan nopeuksia. Uudet standardit julkistetaan vasta ensi vuoden alkupuolella. 

Mobiiliverkkojen seuraava kehitysvaihe vie tulevien mobiiliverkkojen tekniikkaa entistä kyvykkäämpään suuntaan tuoden tarjolle DNA:n mukaan useita uusia kuluttaja- ja yrityskäyttäjiä hyödyttäviä ominaisuuksia. Sen uusimmissa nopeusmittauksissa on käytetty kahta vastaanottavaa 5G-päätelaitetta yhdistettynä, sillä 5.5G-tekniikkaa tukevat kaupalliset päätelaitteet tulevat saataville vasta myöhemmin 2024 aikana.

5.5G tai 5G Advanced kulkeva standardipäivitys on mobiiliverkkojen tulossa oleva vaihe matkalla kohti 6G-aikakautta. 5.5G tai 5G Advanced kattaa 3GPP:n kolme standardiversiota, jotka tunnetaan julkaisuina (release) 18, 19 ja 20. Niistä release 18 valmistuu alkuvuodesta 2024, ja siihen pohjautuvia kaupallisia verkko- ja päätelaiteratkaisuja odotetaan markkinoille myöhemmin samana vuonna.

”Mitä nimeä standardille haluaakaan käyttää, on kyseessä tärkeä silta matkalla 5G:stä 6G:hen. Nytkin, vaikka 5G-verkkoja yhä rakennetaan vauhdikkaasti ympäri maata, pidämme samaan aikaan huolta myös tulevaisuuden näkymistä yhdessä kumppaneidemme kanssa”, sanoo teleoperaattori DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari (kuvassa).

5.5G:n odotetaan tuovan merkittäviä etuja sekä palveluntarjoajille että käyttäjille. Se mahdollistaa jopa kymmenkertaisen datanopeuden ja verkkoon kytkeytyvien laitteiden määrän verrattuna alkuperäiseen 5G-standardiin. ”Gigaluokan lähetysnopeudet kiinnostavat varmasti etenkin yritysasiakkaitamme. 5.5G-tekniikka tulee tarjoamaan mahdollisuuden AR- ja VR-sovellusten hyödyntämisen nykyistä laajemmissa ympäristöissä, kuten erilaisissa teollisuuden tuotantolaitoksissa”, DNA:n Laari kertoo.

Myös tekoälyn rooli verkossa kasvaa, kun se standardoinnin myötä tulee myös kiinteäksi osaksi verkkoratkaisua. Tämä puolestaan mahdollistaa erilaisten toimintojen, kuten energiakulutuksen ja suorituskyvyn, entistäkin paremman optimoinnin. Nopeuden lisäksi myös verkon viiveen ennustettavuus paranee entisestään.

DNA järjesti tänään Helsingissä uusien verkkotekniikoiden nopeusdemon, jolla saavutettiin lähiyhteyksissä yli 9,5 gigan nopeus.  Aamuyön hiljaisina tunteina on saavutettu jopa yli 10 gigan nopeuksia yhdelle käyttäjälle. Nopeusmittauksessa käytettiin sekä 26 GHz:n ja 3,5 GHz:n aikajakoisia että 2600 MHz:n, 2100 MHz:n ja 1800 MHz:n taajuusjakoisia kaistoja.

Lisäksi DNA demosi myös passiivista IoT-tekniikkaa, joka mahdollistaa esimerkiksi rf-tageilla varustettujen tuotteiden lukumäärän ja lämpötilan seurannan halutulla alueella mobiiliverkon yli. Seuranta voidaan tehdä jopa 200 metrin etäisyydeltä, minkä uskotaan tarjoavan merkittäviä sovellusmahdollisuuksia esimerkiksi logistiikka-alalla.

Uudet tagit ovat kooltaan vain peukalonpään kokoisia ja hyvin edullisia, joten niitä on helppoa käyttää laajasti esimerkiksi varastosaldojen seuraamiseen. Energiansa ne saavat suoraan ympäristöstään, esimerkiksi radioverkosta. Passive IoT -tekniikkaa DNA demosi pääkonttorilleen rakennetussa erillisessä testiympäristössä.

Uuden 5,5 G:n tai 5G Advancedin taustalla on uusia mobiilistandardeja hallinnoiva 3GPP, eli 3rd Generation Partnership Project. Se on useiden kansainvälisten standardointiorganisaatioiden yhteistyöhanke, jossa kehitetään mobiilikäyttöä varten uusia globaaleja standardeja-

Aloituskuva: DNA sai 5.5G-demoissaan aamuyön hiljaisina tunteina yli 10 gigan nopeuksia kaupallisessa mobiiliverkossaan kahden eri laitteen yhdistelmänä, sillä uudet 5.5G-tekniikkaa tukevat laitteet tulevat saataville vasta 2024 aikana. Nopeusmittauksissa käytettiin sekä 26 GHz:n ja 3,5 GHz:n aikajakoisia että 2600 MHz:n, 2100 MHz:n ja 1800 MHz:n taajuusjakoisia kaistoja.