Näissä tuoteryhmissä eniten sähköturvallisuuspuutteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes poistatti viime vuonna markkinoilta 69 vaarallista sähkölaitetta. Eniten turvallisuuspuutteita oli latureissa, muuntajissa ja erilaisissa led-valaisimissa. Samat tuoteryhmät ovat olleet myös vuodesta toiseen vaarallisimpien tuotteiden listalla.

Tukes teki vuonna 2023 noin 1530 markkinavalvontakäyntiä ja testasi kaikkiaan 336 sähkölaitetta kerätyistä. Niistä testausten perusteella 69 laitetta velvoitettiin poistettavaksi markkinoilta, ja näistä vakavimmin puutteelliset 28 laitetta tuli poistaa myös kuluttajien käytöstä. Lisäksi myyntikieltoja annettiin 24 tuotteelle, eli niitä ei enää saanut tuoda markkinoille.

Suurimpina ryhminä ovat jatkuvasti led-valaisimet sekä erilaiset laturit ja muuntajat. Vaarallisia sähkölaitteita löytyi myös testattujen keittolevyjen ja yleismittarien joukosta.  Kuluttajat ostavat myös entistä enemmän myös EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista, joihin suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety.

Vastuu tarjolla olevien sähkölaitteiden turvallisuudesta on maahantuojalla, valmistajalla ja myyjällä. CE-merkki on sähkölaitteissa valmistajan merkki siitä, että heidän mielestään tuote täyttää sitä koskevat vaatimukset ja tuote on sen takia saanut vapaan liikkuvuuden EU:ssa.

Kuvituskuva: Tukes