Tätä HMD lupasi Nokia-kännyköistä vuonna 2016

Microsoftin  kännykkäbisneksen lopetettua moni ei odottanut paljoakaan Nokia- kännyköiden jatkosta, mutta vuoden 2016 joulukuussa syntyi uusi HMD Global, joka toi Nokian peruspuhelimien lisäksi myös ensimmäiset älypuhelimet. Nyt yhtiö on siirtymässä omaan HMD-tuotemerkkiin kymmenen vuoden lisensointisopimuksen päättyessä parin vuoden sisään. Yritys lupaa lisää tietoa  loppukuusta Barcelonan kännykkämessuilla.

Joulukuun alussa 2016 Suomeen rekisteröity HMD Global kertoi aloittavansa käytännön toimintansa ja tuovansa markkinoille Nokia-merkkiset puhelimet. Yhtiö oli juuri sopinut Nokian nimilisenssistä kymmeneksi seuraavaksi vuodeksi eli vuoteen 2026 asti. Yhtiö on siirtymässä kuitenkin jo nyt oman HMD-merkin käyttöön. Barcelonan tulevilla kännykkämessuilla voi olla tarjolla jo ensimmäiset HMD-brandätyt uutuudet.

HMD osti vuonna 2016  perustaksi Nokia-peruspuhelinten liiketoiminnan, joten yhtiöllä oli jo käynnistyessä merkittävää liiketoiminta, mutta perään yhtiö tuli 2017 myös ensimmäiset Android-älypuhelimet. Ne HMD hankki osaomistanakin olevalta kiinalaiselta Foxconnin FIH Mobile Limited iltä(FIH). Myös verkko-Nokia tuli HMD:n lisäsijoituksilla ja 10 prosentin omistuksella mukaan. Alkuun HMD:n puheenjohtajana oli  Samuel W. L. Chin, jonka tausta oli Foxconn International Holdingsissa.

Nokia-kännyköiden tuotanto on viime vuosien ajan ollut Aasiassa, mutta viime vuoden lopulla  HMD kertoi aloittavansa kännyköiden kokoamisen myös Euroopassa. Ensimmäinen Unkarissa sijaitsevalta tuotantolinjalta oli tulossa 5G-älypuhelin.   Suomen aikoina Nokia-puhelimia valmistettiin Salon lisäksi Aasian lisäksi myös Saksassa, Unkarissa ja Romaniassa.

Lisää: HMD (LINKKI),  uusi merkkipolitiikka (LINKKI) ja alkuperäinen käynnistymistiedote vuodelta 2016 (LINKKI). Tässä myös viime vuosien HMD:n Nokia-kännyköitä käsitelleitä juttuja Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) sekä HMD:n youtube-koostevideo (LINKKI) vuoden 2016-2023-tuotejulkistuksista.

Kuvituskuva: HMD:n alkuperäinen logo ja uusi HMD-laitelogo sekä uusin Nokia-älypuhelin.