Suomiteknologian tilaukset edelleen alavireessä – digi parantaa otettaan

Teknologiayritysten tilauskanta oheni vuoden lopulla reipasta tahtia ja lomautettujen määrä kasvoi, kertoo alan teollisuusliiton uusin tilauskanta ja henkilöraportti. Tilauskannassa parannusta saatiin kyllä edellisvuosineljännekseen verrattuna, mutta vuotta aiempaan tilauskanta jäi jälkeen. Parhaiten pärjäsi IT-tekniikan ohella elektroniikka ja muu sähkötekninen teollisuus vaikka niidenkin liikevaihto jäi alle vuoden takaisesta.

Koko teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto laski Suomessa ennakkoarvion perusteella koko viime vuonna 2023 noin kaksi prosenttia verrattuna vuoteen 2022.  Ja uusimmat tiedot tilauskertymästä ja kysynnästä ennakoivat haastavaa alkuvuotta ja toimialan yritysten liikevaihdon arvioidaan yhä laskevan seuraavan puolen vuoden aikana.

’’Positiivinen pilkahdus on, että uusien tilausten kertymä toipui kolmannen neljänneksen romahduksesta. Toipumisesta huolimatta tilauskertymä oli huonompi kuin viime vuosina keskimäärin, sanoo pääekonomisti, johtaja Petteri Rautaporras.  

Rautaporras pitää mahdollisena, että vielä viime vuoden lopulla pelätty raju tuotantomäärien putoaminen ja voimakas työllisyyden heikkeneminen voidaan näillä näkymin välttää alkuvuoden aikana. ’’Sisällä olevien tilausten ansiosta tuotanto on pyörinyt teknologiateollisuudessa kiitettävästi, mutta piristymisestä huolimatta tilauskertymää ei voi vielä kuvata edes tyydyttäväksi. Näyttää väistämättömältä, että tuotantomäärät laskevat jonkin verran alkuvuoden aikana’’, hän toteaa.

Teknologiateollisuuden saamien uusien tilausten arvo  oli viime loka−joulukuussa 33 prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä mutta 19 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Koko tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa kolme prosenttia pienempi kuin syyskuun lopussa ja 16 prosenttia pienempi kuin vuoden 2022 joulukuussa.

Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli loka–joulukuussa 48 prosenttia suurempi kuin edellisellä neljänneksellä. Silti vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna saatujen uusien tilausten arvo laski 16 prosenttia.

Elektroniikka- ja sähköteollisuuden (tietoliikennelaitteet, sähkökoneet, terveysteknologia) yritysten liikevaihto laski viime vuonna ennakkoarvion perusteella seitsemän prosenttia verrattuna vuoteen 2022. Vuonna 2023 liikevaihtoa kertyi reilut 19 miljardia euroa.

Uusien tilausten ja tilauskannan arvo nousivat loka–joulukuussa edelliseen neljännekseen verrattuna, sillä yritykset saivat loka–joulukuussa euroina uusia tilauksia 18 prosenttia enemmän kuin edellisessä neljänneksessä heinä–syyskuussa, mutta silti 26 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2022.

Myös tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa 14 prosenttia suurempi kuin syyskuun lopussa mutta edelleen 21 prosenttia pienempi kuin vuoden 2022 joulukuussa. Näin viime vuoden lopun tilauskehityksen perusteella elektroniikka ja sähköteollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan laskevan seuraavan puolen vuoden aikana.

Hyvin menestyi Suomen tietotekniikka-ala (tietotekniikkapalvelut, ohjelmistot), jonka liikevaihto nousi Suomessa ennakkoarvion perusteella vuonna 2023 reilut viisi prosenttia verrattuna vuoteen 2022. Vuonna 2023 liikevaihtoa kertyi alueen yrityksissä kaikkiaan lähes 20 miljardia euroa. Luvussa ei ole mukana pelialan it-yritykset eivätkä Suomen datakeskukset.

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat tietotekniikka-alan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia loka–joulukuussa euroina 92 prosenttia enemmän kuin heinä–syyskuussa ja 35 prosenttia enemmän kuin vuoden 2022 vastaavalla ajanjaksolla.

It-yritysten tilauskannan arvo oli joulukuun lopussa viisi prosenttia suurempi kuin syyskuun lopussa ja suurin piirtein samalla tasolla kuin vuoden 2022 joulukuussa. Viime vuoden lopun tilauskehityksen perusteella tietotekniikka-alan yritysten liikevaihdon arvioidaan kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana.

Koko Teknologiateollisuuden vuosi sitten ennätykseen noussut henkilöstömäärä on kääntynyt laskuun ja lomautettujen määrä on kasvanut huomattavasti. Silti väkeä oli joulukuun lopussa 334 000.  Siitä lomautettuja oli oli henkilöstötiedustelun perusteella joulukuun lopussa noin 16 000 työntekijää, kun heitä vielä kesällä oli vain muutama tuhat.

Elektroniikka- ja sähköteknisessä muussa teollisuudessa oli viime vuonna henkilöstöä keskimäärin 41 400 eli noin 700 enemmän kuin vuotta aiemmin. Joulukuun lopussa henkilöstömäärä oli 41 200. Myös tietotekniikka-alan yritysten henkilöstö Suomessa kasvoi viime vuonna 2,4 prosenttia verrattuna vuoden 2022 keskiarvoon. Henkilöstöä oli keskimäärin vuonna 2023 85 500 eli noin 2 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Joulukuun lopussa henkilöstömäärä oli 85 600.

’’Teollisuuden tuotanto on sakannut koko Euroopassa, ja yritysten tilanne on ollut erittäin huolestuttava, mutta henkilöstöstä on haluttu pitää kiinni. Vaikka taloudessa on nähtävissä hienoista valoa tunnelin päässä, alkutalvi tulee olemaan vaikeaa aikaa teknologiateollisuuden yrityksissä’’, sanoo Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola.

Lisää: Teknologiateollisuuden Talousnäkymät-raportti 1/2024 (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: ABB