Helen ostaa 36 kontillista litium-ioni-akkuja

Pääkaupunkiseudun sähköyhtiö Helen investoi Nurmijärvelle suuren mittaluokan akkusähkövarastoon. Yhtiö rakentaa uudenlaisen 40 megawatin tehoyksikön, joka koostuu  36 litiumioniakkuihin perustuvasta kontista. Uusi yksikkö valmistuu vuoden 2025 alussa ja sille suunnitellaan myös uusia laajennuksia.

Helenin uusi akkuvarastoon yksi ensimmäisistä Suomen suuren mittaluokan sähkön varastointijärjestelmistä. Se tukee yhteiskunnan vihreää siirtymää, tasapainottaa sähkön hinnan vaihteluita ja turvaa sähköjärjestelmän toimintavarmuutta.

Sähkön varastoinnin tarve kasvaa erityisesti tuulivoiman takia vuosi vuodelta, koska sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan, jotta sähköverkko pysyy tasapainossa ja sähköjärjestelmä toimintakykyisenä.

Helenin kanssa hankkeen kehittäjä ja sijoittajana on Evli-Rahastoyhtiö Oy:n uusiutuvan energian rahasto. Tekniikkaoperoijista saksalainen Siemens on ollut alusta asti kehittämässä hanketta Evlin kanssa ja jatkaa hankkeessa operointi- ja hallintapalvelukumppanina.

Nurmijärvelle rakennettava sähkövarasto koostuu 36 suuren merikontin kokoisesta litiumioniakkuteknologiaan perustuvasta moduulista. Siihen on jo suunniteltu myös laajentamismahdollisuus, joka toteutuessaan kaksinkertaistaa varaston kapasiteetin.

Nurmijärven Investointi on jatkumoa Helenin aiemmille sähkövarastoinvestoinneille, joita on tutkimus- ja kehityskäytössä jo kolme. Näiden lisäksi Helenin Lakiakankaan tuulipuistossa toimii viiden megawatin sähkövarasto ja Lohjan aurinkopuistoon on rakenteilla vastaavan kokoinen sähkövarasto. Myös muut sähköyhtiöt ovat aktivoituneet akkupohjaisten sähkövarastojen rakentamisessa.

Kuvituskuva: Helenin akkukontti vuodelta 2016.