Elisa nopeutti verkkoaan – uusi 5G+ liittymä

Elisa saavutti Ericssonin ja Qualcommin kanssa kaupallisessa 5G SA-verkossaan 230 Gbps:n lähetysnopeuden. Samalla yhtiö esitteli uuden 5G Plus -liittymän.

Elisan toteuttama nopeustesti enteilee yrityksen kaupalliseen ns. oikeaan SA 5G-verkkoon uusia palveluita kuten lisättyä todellisuutta muun videosiirron lisäksi.  Varsinkin kun kasvava osuus tietoliikenteestä on nykypäivänä käyttäjältä verkkoon päin suuntautuvaa liikennettä, joten verkkoihin tarvitaan uusia kyvykkyyksiä, joiden avulla käyttäjältä internetin suuntautuvan liikenteen nopeutta voidaan kasvattaa. Esimerkiksi livekonserteissa ja urheilutapahtumissa on tavallista nauhoittaa ja striimata videosisältöä sosiaaliseen mediaan.

’’Lisätyn todellisuuden yleistyminen ja internet-palveluiden kehitys kohti metaversumia kasvattavat entisestään tarvetta nopeille siirtoyhteyksille verkkoon päin’’, kertoo Elisan verkkopalveluista vastaava johtaja Sami Rajamäki.

Hänen mukaansa Ericssonin ja Qualcommin kanssa saavutetut huippunopeudet ovatkin yhtiölle tärkeä askel itsenäisen 5G SA-verkon kehityksessä. Nopean 5G-lähetysnopeuden ansiosta videot on helppo jakaa reaaliaikaisesti, eikä verkon viive tai hidastelu muodostu esteeksi. Huippunopea lähetysnopeus (uplink) voi sujuvoittaa verkon käyttökokemusta erityisesti sellaisten sovellusten kanssa, joissa dataa ja sisältöä lähetetään esimerkiksi pilvipalveluihin.

Elisa saavutti yhteistyökumppaneiden kanssa huippunopeuden yrityksen kaupallisessa 5G SA -verkossa taajuuksien yhdistämistä (Carrier Aggregation) hyödyntämällä. Siinä käytettiin 2600 megahertsin taajuuskaistaa yhdistettynä 3500 megahertsin taajuuskaistan kanssa sekä Qualcommin piirisarjalla varustettua päätelaitetta.

Osana 5G SA -verkkojen kehitystä Elisa tuo henkilöasiakkaille tarjolle 5G+ -liittymät 8.2 ja yrityksille kevään aikana. Lisäksi 15.2. kuluttajille tulee myyntiin myös 5G-verkon viipalointia (Slicing) hyödyntävä ruuhkaton 5G-omakaista kodin yhteys.

Elisan lupaa SA 5G-verkon liittymässä yhteyden laadun olevan entistä parempi ja viive jopa 50 prosenttia lyhyempi. Myös itsenäiseen 5G-verkkoon kytketyn laitteen akku kestää Elisan mukaan 15-20 prosenttia pidempään.

Muutos SA 5G-verkon palveluiden käyttöön edellyttää uusia verkkoja tukevia kännyköitä ja laitteita, jotka tukevat uusinta alan teknologiaa. Alkuvaiheessa yrityksen mukaan tarjolla on muun muassa Samsung S23- ja A34 -sarjan puhelimet. Laitteiden määrä tulee kuitenkin kevään aikana laajenemaan uusien laitelanseerausten ja päivitysten myötä.

Kuvituskuva: Elisa/Slush

Päivitetty