Omnitele mittasi mobiilidatan laatua 10 suurimmassa kaupungissa

Telealan konsulttiyritys Omnitele on mitannut DNA:n toimeksiannosta suomalaisoperaattoreiden mobiilidatapalvelun suorituskykyä ja laatua kaikkiaan kymmenessä  suurimmassa suomalaiskaupungissa. DNA:n lisäksi mukana olivat Elisan ja Telian verkot. Yksityiskohtaiset tulokset voi lukea uutisen lopussa olevan pdf-linkin kautta.

Omnitelen tutkimus on toteutettu ns. ajomittauksin, joissa jokaisen kaupungin alueella mitattiin palvelun toimivuutta vaihtelevissa ympäristöissä. Mittauksissa mobiilidatan käyttäjän palvelukokemukseen vaikuttavat useat eri tekijät, kuten mobiiliverkon suorituskyky, päätelaite ja liittymätyyppi. Eri palvelut ovat vaatimuksiltaan erilaisia.

Käyttäjän kokemaan laatuun vaikuttaa lisäksi käytettävä palvelu ja sen toteutus. Raportissa todetaan, että mobiilidatapalvelun suorituskykyä ja palvelun laatua ajatellen tiedonsiirtonopeus ja viive ovat keskeisimpiä käyttäjän kokemaan palvelun laatuun vaikuttavia tekijöitä.

Raportissa tarkastellaan laatumittarina erityisesti kolmea suuretta eli kuinka suuren osan mittausajasta saavutetaan vähintään 100 Mbit/s latausnopeus, kuinka suuren osan ajasta saavutetaan vähintään 10 Mbit/s lähetysnopeus ja mikä on viestien lähetyksen ja vastauksen vastaanoton välinen viive (round-trip time, RTT).

Mittaus toteutettiin joulukuussa 2023 ja tulosten mukaan mobiilidatapalveluiden laatu oli kaikilla operaattoreilla kymmenessä suurimmassa kaupungissa erittäin hyvät.

Raportissa mittaustulokset esitetään kaupunkikohtaisesti ja koko mittauksen yli. Mitatuissa tuloksissa oli selvityksen mukaan vaihtelua kaupunkien välillä ja myös mitattujen kaupunkien sisällä. 5G-palvelun saatavuus mittauksen aikana oli yli 95 prosenttia kaikilla operaattoreilla.

Mittauksissa käytettiin Samsung Galaxy S23 -älypuhelimia, eikä puhelimen valitsemaa yhteystyyppiä (2G/3G/4G/5G) ohjattu. Puhelin siis valitsi verkkotekniikan automaattisesti, jolloin laitetta käytettiin tyypillisen kuluttajalaitteen tavoin.

Omnitele on vuonna 1988 perustettu mobiiliverkkojen toimintaan ja niiden kehitykseen erikoistunut konsulttiyhtiö, jonka omistaa joukko suomalaisia pääomasijoittajia ja operaattoreita, mukaan lukien DNA ja Elisa.

Lisää: Mobiilidatapalvelun laatututkimus, Omnitele, helmikuu 2024 (LINKKI) ja aiemmat Omnitelen verkkomittauksiin liittyvät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: DNA