Sähköautot romauttivat valtion verotulot

Autoveron tuotto romahti sähköistymisen vaikutuksesta viime vuonna neljänneksellä. Verohallinnon tuoreiden tilastojen mukaan vuonna 2023 autoveroa määrättiin silti maksuun noin 159 300 ajoneuvosta yhteensä 382,6 miljoonaa euroa.

Vaikka autoverotettujen ajoneuvojen määrä kasvoi 3,6 prosenttia, veroa määrättiin 24,0 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Autovero on kertaluonteinen vero, joka maksetaan ensimmäistä kertaa Suomessa rekisteröitävistä tai käyttöönotettavista henkilö- ja pakettiautoista, moottoripyöristä ja kolmi- tai nelipyöristä, esimerkiksi mönkijöistä. Autoveron tuotto tuloutetaan kokonaisuudessaan valtiolle.

Suurin syy verojen laskuun tulee verotettavien polttomoottoriautojen myyntimäärien laskettua roimasta. Sähköautot on vapautettu autoverosta. Autovero lasketaan verotusarvosta, joka perustuu yleiseen vähittäismyyntihintaan.

Vuonna 2023 autoverotetuista ajoneuvoista 28,5 prosenttia oli sähkökäyttöisiä, mutta maksuunpannun autoveron määrästä vain 2,4 prosenttia kertyi sähköajoneuvoista.

Vaikka sähköautoista ei makseta autoveroa, ne ovat mukana tilastoissa, koska myös sähköautoista tehdään autoverotuspäätös. Käyttövoimittain tarkasteltuna korkein autoveron mediaani vuonna 2023 oli uusilla dieselkäyttöisillä henkilöautoilla (5 076 euroa).

Liikenteen sähköistyminen eteni viime vuonna kovaa tahtia. Vuoden 2023 syksyllä ladattavien henkilöautojen määrä ylitti 200 000. Nykyisellä kasvutahdilla 2024 juhannusliikenteessä on yli 100 000 täyssähköautoa ja ladattavia on yhteensä noin 250 000.

Vuoden 2023 lopussa Suomen olevien henkilöautojen määrä oli 2 756 015. Tämä on 0,6 % enemmän kuin edellisenä vuonna, jatkaen henkilöautojen määrän tasaisen kasvun trendiä viimeisen kymmenen vuoden ajan.

”Kasvu johtuu pääasiassa siitä, että uusia autoja on rekisteröity ja käytettyjä autoja on tuotu maahan enemmän kuin mitä autoja on poistettu liikennekäytöstä tai poistunut rekisteristä”, kertoo Traficomin johtava asiantuntija Juha-Pekka Konttinen.

Yleisimmät ajoneuvomerkit vuonna 2023 olivat Toyota (12,8 % kaikista autoverotetuista ajoneuvoista), Volkswagen (10,0 %), Mercedes-Benz (9,1 %), Volvo (8,6 %) ja Tesla (7,2 %), kun mukaan luetaan sekä uudet että käytetyt ajoneuvot.

Sähköajoneuvojen yleisimmät merkit olivat puolestaan Tesla (25,3 %), Volkswagen (11,1 %) sekä Mercedes-Benz (7,4 %). Tesloista noin puolet oli uusia ja puolet käytettyjä.

Lisää: Verohallinnon tiedot autoverosta 2023 (LINKKI) ja Traficomin selvitys automyynnistä (LINKKI).

Kuvituskuva: Tesla on Suomessa yleisin sähköautomerkki. Kuva UT.