Nokia Arenalla testattiin tehokkaampaa 5G-verkkoa

Tampereella kurkistettiin äskettäin  Nokian ja Elisan toimisesta 5G-verkon seuraavaan tulevaisuuteen, jossa voidaan puristaa L4S-tekniikan avulla  verkon siirtoviiveet minimiin suurien ihmismäärien ja käytön kanssa. Yritykset demosivat Nokia Arenalla uudenlaista 5G-verkon lisäominaisuutta, joka pienentää siirtoviivettä merkittävästi ja sujuvoittaa datan kulkua. 

Pohjoismaiden ensimmäisessä L4S-kokeilussa käytettiin Elisan itsenäistä SA 5G-verkkoa ja Nokian verkkoratkaisua. Niin kutsuttu L4S-ominaisuus takaa tapahtumatuottajille ja yleisölle viiveettömän käyttökokemuksen myös isoissa ja ruuhkaisissa tapahtumissa. Siitä hyötyvät tekoälysovellusten lisäksi suorien lähetysten tekijät, joiden tuottama sisältö liikkuu verkossa reaaliaikaisesti ja saumattomasti.

Kokeilussa käytettiin kahta älypuhelinta ruuhkautuneeksi tehdyssä verkossa. Molemmilla puhelimilla toistettiin samaa videomateriaalia sillä erolla, että toinen puhelimista käytti uutta L4S-ominaisuutta Niistä puhelin, joka ei hyödyntänyt L4S-ominaisuutta, jäi lataamaan toistettavaa videota, siinä missä L4S-ominaisuutta käyttävä puhelin alkoi toistaa videota välittömästi.

Mukana demoissa olivat Elisan ja Nokian lisäksi TV-tuotantojärjestelmien kehittämiseen erikoistunut Kepit Systems sekä metaversen tarjoaja Immersal. Ne kokeilivat myös erilaisia lisättyyn todellisuuteen perustuvia käyttötapauksia verkon L4S-ominaisuutta hyödyntäen.

Kuva: Nokia Arena demoissa  oli käytössä kännyköiden lisäksi myös 5G-WLAN-tukiasema ja VR/AR-lasit.  Kuva: Elisa.