Etätyö tuli jäädäkseen – ainakin osalle

Koronan kautta tullut etätyön suosio jatkuu, vaikka paikoin ollaan palattu osittain alkuperäisiin työpisteisiin. Etätyön suosio pitää kuitenkin, kertoo tuore Suomen yrittäjien teettämä Työelämägallup. Silti moni fyysinen työ pitää työntekijät työpaikoilla. Mukana myös kymmenen vinkkiä etä- ja monipaikkatyön tekemiseen.

Etätyön tekijöitä on eniten johtavassa asemassa olevien ja ylempien toimihenkilöiden parissa. Heistä 86 prosenttia on tehnyt etätöitä. Etätöitä on tehty eniten kotona (99 prosenttia etätöitä tehneistä). Vapaa-ajan asunnon osuus on kasvanut. Siellä etätöitä on tehnyt 27 prosenttia.

Erot ovat kuitenkin isot, sillä esimerkiksi työntekijöistä etätöitä on tehnyt vain 29 prosenttia. Samaisen selvityksen mukaan mukaan yli puolet gallupin vastaajista kertoo tehneensä etätöitä.

Osuus on suurin sitten syyskuun 2020, jolloin asiaa kysyttiin yrittäjien työelämägallupissa ensimmäisen kerran. Etätöiden määrä on kuitenkin loivassa laskussa. 34 prosenttia etätöitä tehneistä on tehnyt etätöitä vähintään neljä päivää viikossa. Syyskuussa 2023 osuus oli 36 prosenttia.

Etätyötä halutaan tehdä jatkossakin. 58 prosenttia vastaajista haluaisi tehdä etätöitä joko koko ajan tai osan viikosta. Syyskuussa 2023 osuus oli 57 prosenttia. 18 prosenttia haluaisi tehdä etätöitä, mutta ei voi. Joka viides ei halua tehdä etätöitä. Osuus on pysynyt ennallaan.

Etätyö on yhä tärkeämpää tekijöilleen. 53 prosenttia harkitsisi työpaikan vaihtoa, jos ei saisi tehdä etätöitä. Osuus on kasvanut syksyn 2023 47 prosentista. Erityisesti johtavassa asemassa olevat ja ylemmät toimihenkilöt harkitsisivat työpaikan vaihtoa, jos eivät saisi tehdä etätöitä.

Suosituimpia monipaikkatyön tekopaikkoja ovat koti (86 prosenttia vastaajista), työpaikka (61 prosenttia) ja vapaa-ajan asunto (34 prosenttia). Neljännes tekisi monipaikkatyötä jossain muualla. Lähes puolet (48 prosenttia) sanoo, ettei monipaikkatyön lisääntyminen aiheuttaisi mitään esitettyjä toimenpiteitä.

Kyselyn toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 11.–24.1.2024. Vastaajina oli 1 001 työelämässä mukana olevaa (palkansaajat, yrittäjät, työttömät ja lomautetut).  Vastaajat olivat 18–69-vuotiaita suomalaisia. Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia 10 vinkkiä monipaikkatyöhön suomalaisia. Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen osalta on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa 50 prosentin tulostasolla.

Lisää: Etätyö-selvityksen tutkimuskooste pdf-tiedostona (LINKKI)

10 vinkkiä etä- ja monipaikkatyöhön

  1. Rakenna luottamukselle
  2. Ole joustava
  3. Ole käytettävissä.
  4. Kysy, mitä kuuluu
  5. Suosi kameraa
  6. Huolehdi vapaa-ajasta
  7. Pidä tiiviit kokoukset
  8. Kunnioita aikatauluja
  9. Pidä itsestäsi huolta
  10. Kokoa säännöllisesti tiimi

*) Lähde. Suomen yrittäjät

Kuvituskuva: Logitech