Aalto-yliopiston yhdisteltävät radioteleskoopit käyttöön

Aalto-yliopiston pian 50 vuotta täyttävän Metsähovin radio-observatorion uusimmat teleskoopit otettiin käyttöön alkuvuodesta Kirkkonummelle. Uudet teleskoopit voivat toimia itsenäisinä teleskooppeina, mutta myös yhdessä niin sanottuna radiointerferometrina, jolloin yksittäisiä radioteleskooppeja yhdistetään jättiläisteleskoopiksi.

Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatoriossa on saatu ensimmäisiä mittaustuloksia useamman 5,5-metrisen radioteleskoopin kokonaisuudesta, jota kutsutaan nimellä MCA eli Metsähovi Compact Array.

Uuden radioteleskooppikokonaisuuden suunnittelu- ja rakennusvaiheessa on ollut mukana useiden eri alojen opiskelijoita. Monialaiset opiskelijaprojektit ovat Metsähovissa arkipäivää, millä voidaan huolehtia siitä, että Suomesta löytyy tulevaisuudessakin monipuolista avaruusosaamista.

Uudet teleskoopit voivat toimia itsenäisinä teleskooppeina, mutta myös yhdessä niin sanottuna radiointerferometrina, jolloin yksittäisiä radioteleskooppeja yhdistetään jättiläisteleskoopiksi. Derek McKay / Aalto-yliopisto

”Olemme pystyttäneet kaksi MCA-teleskooppia, ja kolmannen rakennus alkaa kesällä 2024. Neljäs teleskooppimme odottaa jo jonossa, ja näiden jälkeenkin verkostoa on mahdollista laajentaa lisäteleskoopeilla”, Metsähovin radio-observatorion johtaja Joni Tammi kertoo.

Radioteleskooppien kokonaisuuden suunnittelu alkoi jo lähes kymmenen vuotta sitten ja rakentaminen on pitkä yhteinen eri osaajien ponnistus, mikä on vaatinut myös taloudellisia panostuksia monelta taholta. Vastaavanlaisia projekteja ei ole juuri ollut Euroopassa ja projektin ainutlaatuisuus monialaisessa käytännön opetuksessa tiedostettiin heti alusta saakka.

”Olemme jo 1990-luvulta lähtien tehneet useiden ympäri maailmaa sijaitsevien teleskooppien yhteishavaintoja pääinstrumentillamme eli 14 metrin radioteleskoopilla. Uusi, pienempien teleskooppien kokonaisuus toimii vastaavalla tavalla eli ne voivat toimia sekä itsenäisinä teleskooppeina, mutta myös yhdessä niin sanottuna radiointerferometrina”, radio-observatorion johtaja Joni Tammi kertoo.

Teleskoopit avaavat uusia mahdollisuuksia monialaiseen avaruustutkimukseen ja -koulutukseen. Opiskelijoille on tarjoutunut ainutlaatuinen mahdollisuus suunnitella ja rakentaa monet teleskooppijärjestelmän keskeiset osat syöttötorvista antennien mekaniikkaan.

”Parhaillaan Hämeen ammattikorkeakoulun insinööriopiskelija suunnittelee spektrimittausten kalibrointia, ja Aalto-yliopiston sähkötekniikan opiskelija useamman teleskoopin yhteistä ohjausjärjestelmää. Opiskelijat ovat saaneet projektin myötä hyvin erilaista kokemusta tähtitieteen saloista – ja mikä parasta, eri alojen tekeminen on yhdistynyt”, Tammi kertoo. ”Lisäksi näen paljon tutkimus- ja yhteistyömahdollisuuksia: esimerkiksi ilmakehän tutkimukseen, satelliittien seurantaan sekä radioteleskooppien käyttöön satelliittidatan vastaanottamisessa”, Tammi sanoo.

Metsähovin radio-observatorio täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Kirkkonummella sijaitseva Aalto-yliopiston Metsähovi on ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio Suomessa, jossa tutkitaan avaruutta radioaalloilla, sekä kehitetään alan tekniikkaa ja menetelmiä.

Lisää: Video Metsähovin Compact Array -ratkaisusta (LINKKI, Youtube) ja Metsähovin nettisivut (LINKKI).

Kuvat: Aalto-yliopisto