Avoimen lähdekoodin IIoT-alusta tuotantoympäristöihin

Tampereen yliopiston FAST-Lab on kehittänyt avoimeen lähdekoodiin perustuvan teollisen internetin alustan vahvistamaan suomalaisten pk-yritysten kilpailukykyä. Se on osa yhteiseurooppalaista CHARM-hanketta, jossa kehitettiin älyratkaisuja haastaviin tuotantoympäristöihin.

Valmetin koordinoima lähes nelivuotinen CHARM-hanke,Challenging environments tolerant Smart systems for IoT and AI, päättyi alkuvuodesta. Hankkeessa etsittiin teolliseen internetiin ja tekoälyyn perustuvia ratkaisuja näihin haasteisiin.

Yksi hankkeen kumppaneista oli Tampereen yliopiston FAST-Lab, jonka tutkijoilla oli avainrooli teollisen internetin (Industrial Internet of Things, IIoT) alustan kehittämisessä. FIWARE-alusta on räätälöity suomalaisten pk-yritysten tarpeisiin.  Se tarjoaa yrityksille standardoituja työkaluja älykkäiden sovellusten ja palveluiden kehittämiseen ja hyödyntämiseen.

’’Uusi alusta parantaa integroitavuutta, alentaa kehityskustannuksia, nopeuttaa tuotteiden saamista markkinoille sekä lisää skaalautuvuutta ja yhteentoimivuutta eri sektoreilla’’, kertoo Tampereen Fast Labia johtavan professori Jose L. Martinez Lastra.

Laaja käyttäjäkunta nopeuttaa alustan yhteiskehittämistä. FIWARE-alusta perustuu avoimeen tietoliikenneprotokollaan (Open Platform Communications Unified Architecture, OPC UA), jonka avulla tuotantoympäristössä toimivat uudet ja vanhat järjestelmät voivat kommunikoida vaivattomasti keskenään.

MQTT-protokolla (Message Queuing Telemetry Transport) mahdollistaa kommunikoinnin laitteiden välillä, vaikka niiden laskentateho olisi alhainen ja käytettävissä oleva kaistanleveys pieni. Alustan avulla voidaan myös tallentaa IoT-dataa tietokantoihin, esimerkiksi PostgreSQL-tietokantaan.

CHARM-hanke sai rahoitusta EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta ECSEL JU-rahoitusinstrumentin kautta. Konsortioon kuului 37 kumppania kymmenestä eurooppalaisesta maasta.

Kuva: Fast-Lab sijaitsee Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella.