Startupien enkelisijoitusten määrä laski kolmanneksella

Epävarma rahoitusmarkkina on heijastunut alkuvaiheen startupeihin, kun niiden enkelisijoitukset ovat ovat laskeneet 26 miljoonaan euroon edeltävän vuoden 37 miljoonasta eurosta. Alan etujärjestö Fibanille raportoidun mukaan viime vuonna rahoitusta saaneiden yritysten lukumäärä laski 173 yritykseen edellisvuoden 248:sta. Tulevaisuuden sijoituskohteita voivat olla syväteknologiat ja puolustus ja turvallisuusinnovaatiot.

Aktiivisten yksityissijoittajien määrä ei ole kuitenkaan laskenut: kyselyyn vastanneista jopa 60 prosenttia kertoi sijoittaneensa startup-yrityksiin, joka vastaa aiempien vuosien tasoa. Suomen enkelisijoittajayhdistys FiBAN kerää vuosittain tilastoja alkuvaiheen startup-sijoituksista ja irtautumisista.

Enkelisijoitukset startup-yrityksiin vuosina 2017-2023. Lähde: FiBAN

“Vaikka enkeleiden sijoitusaktiivisuus on pysynyt hyvällä tasolla, uusiin kohteisiin on sijoitettu varovaisesti ja sijoitetut summat ovat hieman laskeneet. Mediaanisijoituksen koko on laskenut noin 20 000 eurosta 17 000 euroon,” FiBANin data-asiantuntija Ivan Helin kertoo.

“Nousseet korot ja epävarma maailmanpoliittinen tilanne ovat heikentäneet rahoitusmarkkinaa. Tämän vuoksi ei todennäköisesti uskalleta ottaa samalla tavalla riskiä. On priorisoitu olemassa olevien yritysten jatkorahoittamista,” toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen vahvistaa.

Suomalaisiin yrityksiin sijoitetaan kuitenkin järjestön mukaan yhä aktiivisemmin. “Valtaosa enkeleiden tekemistä sijoituksista, 95 %, meni suomalaisiin yrityksiin. Enkeleillä on erittäin merkittävä rooli tässä markkinatilanteessa ja kriittisen alku- ja kasvuvaiheen mahdollistajina,” Laisi-Puheloinen muistuttaa.

Raportoitujen irtautumisten määrä kasvoi edellisvuodesta 145:een. Erityisesti konkurssien osuus kasvoi. FiBANin luvut ovat linjassa Tilastokeskuksen kanssa, jonka mukaan konkursseja oli vuonna 2023 eniten 25 vuoteen.

Bisnesenkeleiden aiempien vuosittaiset sijoitusmäärät ovat yleensä pysyneet 30–50 miljoonan välissä.  Tulevaisuuden kasvutarinat voivat löytyä uusilta sektoreilta. “Nyt kannattaa pitää silmällä esimerkiksi syväteknologiaa sekä puolustus- ja turvallisuusalan innovaatioita,” FiBANin Laisi-Puheloinen sanoo. Siinä varmaan Suomeen perusteilla olevat Naton uudet puolustus- ja tietoliikenteen innovaatiokeskukset luovat  pontta kehittämiseen.

Kuvituskuva: Shutterstock