Vuokraa kvanttitietokone vaikka tunniksi

Suomalainen kvanttikoneita kehittävä IQM on julkistanut pilvipalvelun, jonka avulla kvanttikoneen voi vuokrata jopa tunnin mittaisiksi sessioiksi tietylle kellonajalle ja viikonpäivälle. Pilvipalvelun kautta saa entistä helpomman pääsyn IQM:n kvanttikoneisiin ja kvanttisuoritinyksiköihin.

Pilvipalvelut tuotetaan kvanttitietokoneilla IQM:n datakeskuksissa Espoossa ja Münchenissä Saksassa. Uudessa palvelussa on tarjolla joukko vaihtoehtoisia kvanttiprosessoreita (QPU), joiden laskentaelementtien arkkitehtuuri ja kytkentä vaihtelevat. Erityisesti tarjolla on myös suomalaisyrityksen säädettävät kytkimet.

IQM suunnittelee uusien ominaisuuksien lisäämistä pilvipalveluunsa . Tarkoituksena on entisestään parantaa käyttäjäkokemusta. Kuva: IQM

Uusi IQM:n Resonance-pilvipalvelu tarjoaa algoritmien kehittäjille ja tieteentekijöille saumattoman pääsyn yrityksen kvanttijärjestelmiin. Verkon kautta vuokrakäyttäjä voi suunnitella, kehittää, testata ja vertailla omia kvanttialgoritmejaan. Uusi pilvipalvelu vahvistaa myös IQM:n tavoitetta tarjota tutkijoille välineitä ja tukea nousevalle sektorille.

IQM:n uusi palvelumalli perustuu tunnin mittaisiin ajanvarauksiin. Käyttäjä voi tilata palvelun vuodeksi tai puoleksi vuodeksi siten, että kvanttitietokone on käytettävissä tiettynä kellonaikana ja tiettynä viikonpäivänä. Lisäksi palveluun kuuluu muun muassa suora asiakastuki, ilmaiset IQM Academy -oppimateriaalit sekä valmiit sovelluskirjastot.

”Palvelumme auttaa tutkijoita ottamaan hyödyt irti kvanttilaskennasta’’, sanoo Mikko Välimäki, IQM Quantum Computersin toinen toimitusjohtaja.

Kvanttilaskennan alueella tapahtuu muutenkin, joten palvelutarjonta on laajentumassa. Esimerkiksi Hyperion Researchin tutkimuksen mukaan 50 prosenttia kvanttilaskennan toimittajista arvioi, että pilvilaskenta tulisi olemaan kvanttitietokoneiden ensisijainen käyttötapa vuoteen 2025 mennessä. Pilvipalveluntarjoajien osuuden arvioidaan muodostavan jo lähes puolet kvanttialan liikevaihdosta.

”Erityisen potentiaalisia alueita ovat koneoppiminen, kyberturvallisuus, reittioptimointi, kvanttisensorisimulaatio, kemiallinen tutkimus ja uusien lääkkeiden kehitys”, kertoo Max Haeberlein, IQM Quantum Computersin pilven ja palveluiden tuotepäällikkö.

Lisää: IQM (LINKKI) ja aiemmat kvanttitietokoneita käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: IQM