Tekoälyllä hiiren liikkeistä stressitesti

Suomessa kehitetään tekoälyyn perustuvaa työkalua, joka tunnistaisi tietotyöläisen stressin esimerkiksi ohjainhiiren liikkeistä. Asiaa tutkii VTT yhteistyössä Työterveyslaitos.

Valtiollisen VTT:n tutkijat ovat keränneet jo neljän vuoden ajan opetusdataa todellisista työpaikoista tekoälyä varten sekä kehittäneet datan hyödyntämiseen visuaalista käyttöliittymää, organisaatiobarometriä.

”Tulokset ovat lupaavia, ja vaikka teknologia on vielä varhaisessa kehitysvaiheessa, ennustamme sen saavuttavan kypsyyden 3–5 vuodessa. Etsimme parhaillaan kumppaneita teknologian jatkokehittämiseen”, VTT:n erikoistutkija Atte Kinnula kertoo.

Tekoälyalgoritmi arvioi tietokoneen käyttäjän hiiren liikkeitä ja havaitsee muutoksia. Epätyypillinen käyttäytyminen voi olla merkki stressistä. Tällä hetkellä tekoäly voi havaita stressin 71 %:n tarkkuudella päivätasolla ja 84 %:n tarkkuudella kolmen kuukauden aikajaksolla.

Lisäämällä muita käyttäytymistietoja, kuten vaikkapa temmon, jolla näppäimistöllä kirjoitetaan, VTT:n tutkijat uskovat, että tarkkuutta on mahdollista vielä parantaa. Tavoitteena on tarjota organisaatiolle toimiva työkalu riskeeraamatta kuitenkaan henkilöiden yksityisyyttä.

Tietoturvaa ja yksityisyyden suojaa on kehitetty yhdessä kybertuvallisuusyritys Nixun kanssa. Lisäksi kyberturvallisuusyritys Silverskin on auditoinut ratkaisun lähdekoodin.

Tutkimus on tähän mennessä keskittynyt pääasiassa tietotyöntekijöihin, mutta VTT laajentaa testaustaan erilaisiin työympäristöihin, mukaan lukien tehdasympäristöt.

Kuvituskuva: Logitech