Juniin uusia langattomia tukiasemia – edelleen katvealueita

Kaukoliikenteen juniin on tulossa kevään ja kesän aikana uusi, jopa viisi kertaa aiempaa nopeampi ja tasalaatuisempi langaton junaverkko, jonka tunnistaa verkosta nimeltä ”Uusi VR-wifi”. Radanvarren katvealueille tarvitaan kuitenkin edelleen lisää teleoperaattoreiden tukiasemia ja tiedonsiirtokapasiteettia. 

Valtion rautatiet uusii kaukoliikenteen junien verkkoyhteyksiä päivittämällä junien langattomat reitittimet ja antennit. Uudet laitteet hyödyntävät kaikkien operaattoreiden 4G- ja 5G-verkkoja. Tällä hetkellä uudet laitteet on asennettu jo yli 60 prosenttiin kaikista kaukoliikenteen junista. VR investoi juniensa sisäverkkoihin lisäksi yli viisi miljoonaa euroa.

”Junien toimivat verkkoyhteydet ovat merkittävä tekijä sekä vapaa-ajan ja työmatkaliikenteen kannalta. Junawifi-uudistuksemme on edennyt hyvin ja tavoitteenamme on, että uusi junaverkko olisi käytössä kaikissa kaukoliikenteen junissamme kesän aikana’’, lupaa VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula.

Hänen mukaansa yhteyksien parantamiseksi tarvitaan kuitenkin myös operaattoreiden panostuksia verkkoon ja uusiin tukiasemiin katvealueille. Ilman niitä signaali ei kulje, eikä netti toimi Markulan mukaan kaikilla rataosuuksilla. Suurin tekninen ongelma on se, että Suomen rataverkon varrella on paljon heikon kuuluvuuden alueita, minkä vuoksi signaali ei kulje, eikä netti toimi kaikilla rataosuuksilla.

Radanvarsialueille tarvitaankin VR:n mukaan teleoperaattoreiden toimesta lisää verkkoinfraa eli tukiasemia ja tiedonsiirtokapasiteettia. Sitä varten Liikenne- ja viestintäministeriö on päättänyt viime hallituskaudella 4,7 miljoonan euron määrärahasta, joka kohdennettaisiin radanvarsialueiden verkkokapasiteetin lisäämiseen.

Matkan aikana toimivat verkkoyhteydet ovat entistä tärkeämpi osa junamatkan asiakaskokemusta jos se aikoo kilpailla muiden kuten nopeiden bussilinjojen ja myös lentoyhteyksien kanssa.  Monet asiakkaat haluavat käyttää nykyään matkustusajan työn tekemiseen tai viihteeseen.

Lisää: Junien tietoliikenneyhteyksiä edistetään yhteistyössä, VR:n hallintoneuvoston tiedote (LINKKI) teleoperaattoreille.

Kuvituskuva: VR