Terveysteknologian vienti laski – edelleen enemmän kuin tuo

Suomen viime vuoden terveysteknologian tuote vienti ylsi lähes edellisvuodesta, vaikka laski nelisen prosenttia edellisvuodesta 2,58 miljardiin euroon.  Vienti oli edelleen tuontiin nähden ylijäämäistä joka kertoo alan omavaraisuudesta.

Terveydenhuollon teknologialaitteiden, kuten potilasvalvonta- ja röntgenkoneiden vienti laski viime vuonna 7,5 prosenttia 1,6 miljardiin euroon sekä laboratoriodiagnostiikan vienti 4,6 prosenttia 0,86 miljardiin euroon.

Laboratoriodiagnostiikan vienti oli edelleen huomattavasti koronaa edeltävää aikaa korkeammalla tasolla. Se kertoo Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassinen mukaan yritysten ylläpitäneen hyvin saavutettuja markkinoita.

Tärkein vientikohde suomalaisille terveysalan teknologiatuotteille on edelleen Yhdysvallat, jonne vietiin viime vuonna tuotteita 856 miljoonaa eurolla, mikä vastaa kolmatta osaa alan kokonaisviennistä. Eurooppaan vietiin kaikkiaan 42 prosenttia alan suomalaistuotteista, jossa Saksa oli  suurin vientikohde. Saksaan vietiin viime vuonna alan tuotteita 251 miljoonalla eurolla. Yhdysvaltain ja Saksan jälkeen kolmanneksi isoin vientimaa oli Kiina 139 miljoonalla eurolla.

Suomi on vientivoittoinen maa, johon tuotiin edelleen miljardi euroa vähemmän alan tuotteita kuin vietiin. Terveysteknologian ry:n mukaan parikymmen vuoden aikana noin 17 miljardin ylijäämä on luonut kehitystyöhön kasvavasti työpaikkoja ja investointeja.

Terveysteknologia uusimmat vientiedot perustuvat tullin ulkomaankauppatilastoon. Täysin viennin kokoa niissä ei pystytä selvittämään muista ohjelmistojen ja muun digitaalisen palveluiden viennistä. Niiden arvo on yleisesti kuitenkin noin kolmasosa kokonaisviennistä.

Kuvituskuva: VTT