Raskaille robottityökoneille ja droneille uusia testialueita

Oulun seudulle ja Pyhäjärvelle entiseen kaivokseen perustetaan testiympäristöjä uusien raskaiden robottityökoneiden, -ajoneuvojen ja droonien kehittämiseen ja testaukseen. Testiympäristöjä kehitetään Oulun yliopistossa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.

”Networked Robotics TestBeds -hankkeessa kehitetään ja testataan uusia teknologioita ja luodaan mahdollisuuksia tutkimukselle ja yhteistyölle eri toimijoiden välillä”, sanoo Oulun yliopiston professori Rauno Heikkilä.

Kansainvälisen tason digitalisoiduilla testiympäristöillä tuetaan Euroopan, Yhdysvaltain ja Japanin tutkimusyhteistyötä avaruusrobotiikassa.  Oulun seudulle ja Pyhäjärvelle perustettavilla koealueilla, joita tulee kaikkiaan neljä.

Uusista testipaikoista esimerkiksi OuluZonessa toteutetaan väylärakentamisen työkoneparven ja raskaiden droonien kokeita. Niissä voidaan hyödyntää langattomia 5G- ja 6G-verkkoja.   Oulussa Linnanmaalla sijaitsee myös työkoneiden ja dronien etäohjauspaikka. Lisäksi Oulun keskustaan on suunnitteilla droonien laskeutumispaikka ja latausasema.

”Raskaisiin, tavarankuljetuksen mahdollistaviin drooneihin investoiminen on merkittävää monessa mielessä koko Euroopassa ja erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla”, sanoo professori Heikkilä

Pyhäjärven Calliossa testiympäristö rakennetaan puolestaan maan alle entiseen kaivokseen. Siellä voidaan kokeillaan sähkötoimisia ja automaattisia kaivostyökoneita. Hanke palvelee tutkimuslaitoksia, korkeakouluja, teollisuutta ja kansainvälisiä yhteistyökumppaneita. Se tukee muun muassa kansainvälistä Space Robotics -tutkimusyhteistyötä Euroopan ja Yhdysvaltojen avaruusjärjestöjen ESAn ja NASAn sekä Japanin avaruustutkimusjärjestön NAXAn kanssa.

Hankkeessa on mukana myös NASAn LSIC-foorumi (Lunar Surface Innovation Consortium), jossa on käynnissä muun muassa kaivostoiminnan rahoitus- ja tutkimusohjelma. Oulun yliopiston rakennus- ja yhdyskuntatekniikan tutkimusyksikkö ja Kerttu Saalasti Instituutti ovat mukana myös MiMAG-yhteistyöverkostossa (Multidisciplinary International Moon Assessment Group), jossa tavoitteena on tulevaisuuden älykkäiden ratkaisujen tutkimus ja kehitys.

Testihankkeessa investoidaan myös uuteen robottiteknologiaa väylärakentamisen työkoneisiin. Yhteistyössä koulutuskuntayhtymä OSAOn kanssa hankitaan työkoneparveen uusi sähkötoiminen ja automaattinen maansiirtoauto, etäohjausvarustelu työkoneparvea varten, 3D-hologramminäyttö sekä erilaisia kamera- ja laserkeilausvarusteita eli kolmiulotteisen lasermittauksen varusteita tai 3D-skannaus-varusteita robottityökoneita varten.

Networked Robotics TestBeds -hankkeen kokonaisbudjetti on 2,45 miljoonaa euroa, josta EU:n osuus on 1,6 miljoonaa euroa. Lisäksi hanketta rahoittavat Oulun yliopisto, Oulun kaupunki, Pyhäjärven kaupunki, VTT, OSAO, Oamk ja Pyhäsalmen Kvanttikiinteistöt Oy sekä yritykset. Hanke alkoi kuluvan vuoden alussa ja se päättyy 31.12.2025.

Lisää: Networked Robotics TestBeds -hanke (LINKKI)

Kuva: Oulun yliopisto.