VTT sai datajaon sertifikaatin – toisena maailmassa

Tulevaisuudessa data-avaruudet (data spaces) tulevat muuttavat paljon käsitystämme siitä, kuinka yleisesti kerättyä dataa voidaan jakaa turvallisesti. Yksi jakamisen keskeinen elementti on konnektorielementti, jonka valtiollinen VTT on saanut toisena maailmassa. 

International Data Spaces Association -sertifikaatin saanut VTT:n kontaktorielementti on tutkimuskeskuksen mukaan tie turvalliseen data-avaruuden rakentamiseen ja askel kohti eurooppalaista visiota datan yhteismarkkinoita. ”Data-avaruudessa datan omistaja hallinnoi oman dataansa ja hyötyy sen käytöstä. Dataa ei enää jaeta surutta suurten alustatoimijoiden haltuun, vaan tuloksena on reilumpi ja turvallisempi datatalous”, kertoo VTT:n johtaja Markus Taumberger tiedotteessa.

Uudenlaiset data-avaruudet ovat järjestelmiä, joissa data säilytetään siellä missä se jo valmiiksi on. Jaettavan datan omistaja voi itse määritellä mitä dataa jaetaan ja millä tavalla, sekä sen käyttöä ja saatavuutta koskevat säännöt ja rajoitteet kullekin datakokonaisuudelle erikseen. Data tulee saataville tähän tarkoitukseen suunniteltujen ohjelmistokomponenttien, eli konnektorien, välityksellä.

EU julkisti vuonna 2020 datastrategian, jonka tavoitteena on luoda yhteinen eurooppalainen data-avaruus – todelliset datan sisämarkkinat, jotka ovat avoinna kaikkialta maailmasta tulevalle datalle ja joilla niin henkilötiedot kuin muut suojattavat tiedot, kuten liiketoiminnan kannalta arkaluonteiset tiedot, ovat turvattuja.

International Data Spaces Association (IDSA) on luonut turvallisen datanvaihdon, sertifioinnin ja hallinnoinnin määrittelyt, joista pyritään kehittämään maailmanlaajuinen standardi. VTT:n konnektori, joka liittää datan lähteen data-avaruuteen, sai helmikuussa IDSA:n sertifikaatin toisena maailmassa, maailman ensimmäisenä tutkimus- ja teknologiaorganisaationa. Ensimmäisen sertifioinnin VTT sai yhdessä T-Systemsin kanssa ja nyt myös yksinään. Kolmantena maailmassa IDSA:n serfifioinnin on saanut hollantilainen tutkimuskeskus TNO.

Suomessa kehitystä johtaa VTT:n Data Space Innovation Lab. VTT:n konnektori on maailman ainoa OPC UA -yhteensopiva (Open Platform Communications Unified Architecture). OPC UA on teollisuuden automaatiossa ja valmistavassa teollisuudessa käytettävä laitteiden välinen viestintästandardi.

VTT:n nyt sertifioitu konnektori soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi IoT-sovelluksiin ja datan jakamiseen käytössä olevista laitteista. Ensimmäiset käyttökohteet ovat valmistavan teollisuuden, energian ja täsmällisenmaanviljelyn aloilta.

Lisää: IDSA:n sivusto (LINKKI), VTT:n tiedote (LINKKI) ja tutkimuslaitoksen data-avaruuden -artikkelihaku (LINKKI, haku VTT:n järjestelmästä).

Kuvituskuva: Shutterstock