Jos Nokian pelipuhelin ei olisikaan flopannut – näyttely. seminaari ja kirja

Tampereen museokeskus Vapriikissa järjestetään kaksikymmentä vuotta sitten flopanneen Nokian N-Gage-pelipuhelimen historiaseminaari 17.4 ja samalla vietetään museokeskuksen Fantastinen floppi -näyttelyn tapahtumapäivää ja kisataan vanhoilla Nokian N-Gage-pelipuhelimilla. Nyt siitä ollaan julkaisemassa myös kirjauutuus.

Tampereen museokeskus Vapriikin auditoriossa pääsee kuuntelemaa 17.4  luentoja teemalla N-Gage ja Nokian perintö. Samalla voi tutustua Fantastinen floppi -näyttelyyn, jossa tapahtumapäivänä Niklas Nylundin kertoo  2000-luvun alun Nokian tavoitteista matkapuhelinmarkkinoilla ja N-Gagen osuuteen suomalaisessa mobiilipeliosaamisessa.

Tapahtumassa N-Gage-aihetta Timo Suhonen, joka on edistänyt merkittävästi Nokian pelipuhelimen N-Gagen tarinan tallentamista Tampereen pelimuseon kokoelmiin ja näyttelyyn.  Hänen jälkeensä Heikki Jungman kertoo Nokian salaiset peliprojekteista.

Jungman esittelee Nokian rahoittamia pelinkehitysprojekteja Doomista Larryyn, jotka eivät koskaan sellaisenaan päätyneet kuluttajien luureihin. Viideltä taiteen tohtori Petri Lankoski luennoi Tampereen yliopiston Hypermedialaboratorion kehittämästä Pohjoisen laulut/The Songs of the North -pelistä. Siinä kokeiltiin jo ennakkoon vuonna 2003 vasta laajemmin lisätyn todellisuuden ja paikkatietoisuuden elementtejä.

Kuudelta paneelin aiheena ’’Mitä jos N-Gage olisikin onnistunut — minkälainen suomalainen peliteollisuus olisi nyt?’’. Paneelin vetäjä on toimittaja Jukka O. Kauppinen ja panelisteina Olli Sotamaa, Tampereen yliopiston professori, pelikulttuurien tutkimus ja,Suvi Latva pelijärjestö Neogames Finland ry:stä, Jussi-Petteri Kemppainen Remedystö sekä Aallon yliopistolehtori Annakaisa Kultima. Tapahtumapäivä päättyy Nokian N-Gage-pelikilpailuun.

PÄIVITETTY – nyt myös kirjana

Vastapaino julkaisee huhtikuun lopulla Fantastinen floppi -kirjan, joka porautuu myös Nokian ensimmäisen pelipuhelimen markkinoille tuontiin ja sen taustoihin.  Se avaa uudenlaisen mobiilikapineen lisäksi näköaloja niin teknologian murrokseen kuin Nokian tuotekehityksen saloihin sekä peliteollisuuden voitto- ja varjopuoliin.

Fantastinen floppi -kirjassa ääneen pääsevät niin N-Gagea kehittäneet insinöörit ja  johtajat kuin pelintekijät ja käyttäjätkin. Kirjan takana on tapahtumapäivään osallistuba ja peleihin erikoistunut historiantutkija Heikki Jungman, joka työskentelee pelimuseossa Tampereella.

Lisää: N-Gage-päivä 17.4.2024, Vapriikki, pelimuseo, Tampere (LINKKI) ja Fantastinen floppi-näyttely (LINKKI)  sekä Vastapainon 30.4.2024 ilmestyvä Heikki Jungman: Fantastinen floppi -kirja, nidottu, 300 sivua (LINKKI).

Kuvituskuva: Nokia

Päivitetty