Jälleen uusi datakeskustoimija Kajaaniin

Helmikuussa kerrottiin, että islantilainen it-toimija Borealis vahvistaa Kajaanin datakeskusten keskittymää ostamalla Herman IT:n konesalitilat Renforsin Rannasta. Nyt asialla on brittiläinen XTX Markets, joka kertoi rakentavansa Kajaaniin uuden datakeskuksen. Kajaanin datakeskustihentymässä sijaitsee myös tieteellisen laskennan kuvan CSC:n Lumi-superkone.

Britanniassa pääkonttoriaan pitävä XTS Markets kertoi liiketoimintakaupan lisäksi Kajaanin datakeskukseen myöhemmin tehtävän laajennuksia suurteholaskennan ja tekoälyn hyödyntämiseksi.  Alueella sijaitsevat jo tieteellisen laskennan CSC:n supertietokoneet ja supertietokone LUMI.

Kajaanin datakeskus ekosysteemi -hankkeen vetäjä Jukka-Pekka Partanen CSC:ltä arvioi viime helmikuussa, että Borealiksen sijoittuminen Kajaaniin osoittaa kaupungin olevan varteenotettava paikkakunta, kun ulkomaiset yritykset harkitsevat investointeja ja sijoittumista Suomeen. Ja viimeperjantaina Financial Times kertoi, että globaalisti toimivan XTX Marketsin sijoittavan Kajaaniin jättimäisen datakeskuksen.

Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolosen mukaan uuden toimijan investointi on erittäin merkittävä ja myönteinen kasvusysäys Kajaanille ja koko Kainuun maakunnalle. Taustalla on, että Kajaanin kaupunginhallitus päätti jo neljä vuotta sitten  CSC:n kanssa tehtävää Datakeskus ekosysteemi -hanketta yli puolella miljoonalla eurolla.

Ja viime keväänä Kajaaniin päätettiin sijoittaa eurooppalaisen satelliittijärjestön EUMETSAT:n tallennuspalvelu.

Kaikkien lisäpanostusten taustalla Kajaanin tehdasalueen jo vanhastaan hyvät energia- ja datayhteydet, joiden varaan on hyvä rakentaa uusia yhteyksiä ja rakenteita.  Renforsin datakeskusten hukkalämpö voidaan hyödystää myös paikallisessa kaukolämpötuotannossa. Lisäksi Kajaanin ammattikorkeakoulussa koulutetaan koko ajan uusia konesalitekniikan osaajia.

Brittiläisen XTX Marketsin taustalla on Helsingin Sanomien uutisen mukaan (LINKKI) mukaan venäläissyntyisen Alex Gerkko. Myös Yleisradio kertoi sivullaan taustoja Kajaniin rakennettavasta uudesta datakekuksesta ja XTX Marketrsin taustoista (LINKKI).

Lisää: Kajaanin Renforsinranta ja alueen datakeskus ekosysteemi (LINKKI), CSC:n Kajaanin superlaskentakeskus (LINKKI), helmikuun 2024 Borealis/Herman IT -tiedote (LINKKI), brittiläisen XTX Marketsin kotisivut (LINKKI), 12.4.2024 Kajaanin kaupungin tiedote ja linkki FT:n uutiseen (LINKKI) sekä Kajaanin datakeskusaluetta käsittelevät aiemmat uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Tieteellisen laskennan CSC:n Kajaanissa operoima Lumi-supertiekone.