Nokian alkuvuoden tulos – lisensointi tuo takaisin tutkimuspanostuksia

Nokian myynti käynnistyi varsin verkkaisesti. Ensimmäisen neljänneksen liikevaihto laski kaksikymmentä prosenttia 4,7 miljardiin edellisvuoden 5 859 miljardista eurosta. Onneksi panostukset tutkimukseen ja lisensointisopimukset tuovat hyvää lähivuosille. Alkuvuoden panostukset tutkimukseen ja kehitykseen pysyivät edelleen miljardin euron luokassa.

Nokian liikevaihdon lasku alkuvuonna oli linjassa eilen ensimmäisen neljänneksen tuloksensa julkistaneen Ericssonin kanssa, joka kertoi jo verkkomarkkinoiden heikosta hapesta tällä hetkellä. Ericssonin tammi–maaliskuun liiketulos oli 5.1 miljardia kruunua, jossa parin miljardin edestä kertaeriä. Ericssonin meno voi loppuvuodesta hieman parantua. kun Nokian kanssa kisaamansa AT&T-sopimuksen toimitukset alkavat. Nokia menetti kaupan Ericssonille kiivaan kisan jälkeen.

Liikevaihdon laskusta huolimatta Nokian vertailukelpoinen liikevoitto nousi ensimmäisellä neljänneksellä  25 prosenttia vuoden takaisesta 597 miljoonaan euroon. Silti toimintaympäristö pysyi edelleen vaativana, mutta tilaukset onneksi jatkoivat kasvua edellisvuoteen verrattuna erityisesti verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmässä.

Patentointiin ja lisensointiin keskittynyt Nokian teknologia-liiketoimintaryhmä hyötyi nyt merkittävästi aiempiin kausiin kohdistuvasta liikevaihdosta, joka oli tulosta sopimusten uusimisesta pääosin kiinalaisten kännykkävalmistajien kanssa. Patenttimyynnin myötä Teknologia-liiketoimintaryhmän nykyiseen sopimuskantaan perustuva vuositason liikevaihto nousi kuluneella neljänneksellä 1,3 miljardiin euroon edellisen neljänneksen 0,9–1,0 miljardista eurosta.

Toimitusjohtaja Pekka Lundmark, Nokia

Tutkimuspanostuksia tehtiin alkuvuonna miljardin euron verran kuten vuosi sitten. Toimitusjohtaja Lundmarkin mukaan Nokia hyötyy lisäksi alkuvuoden neljänneksellä yli 400 miljoonan euron takautuvista maksuista. Teknologia-liiketoimintaryhmä on nyt taloudellisesti vakaalla pohjalla ja keskittyy nyt kasvattamaan liikevaihtoaan uusilla alueilla. Seuraavana tavoitteena Nokialla on hänen mukaansa saavuttaa 1,4–1,5 miljardin euron vuositason liikevaihto keskipitkällä aikavälillä teknologialisensoinnilla.

Nokia on saanut Lundmarkin mukaan älypuhelinlisenssien uusimissyklin päätökseen, eikä merkittäviä lisenssisopimuksia ole umpeutumassa useaan vuoteen. Uusien lisenssisopimusten ansiosta vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli ensimmäisellä neljänneksellä 12,8 prosenttia, kun se viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla oli 8,2 prosenttia. Lisäksi vuosineljänneksen vapaa kassavirta oli erittäin vahva, lähes miljardi euroa.

Yhtiön panostukset tutkimukseen ja kehitystoimintaan kasvoivat silti viime vuoden alkuun nähden vain kaksi prosenttia 1135 miljoonaan euroon,  Nokia odottaa myös Teknologia-liiketoimintaryhmän kassavirran olevan 700 miljoonaa euroa liikevoittoa pienempi vuonna 2024 johtuen vuonna 2023 saaduista ennakkomaksuista.

Lundmark oli tyytyväinen, että yhtiön verkkoinfrastruktuurin viime vuoden lopussa alkanut tilauskertymän kasvu jatkui myös tällä neljänneksellä edellisvuoteen verrattuna ja vahvisti edelleen tilauskantaamme. Myös Fixed Networks -liiketoiminnan vuoden 2024 näkymät ovat parantuneet, mikä on Lundmarkin mukaan tärkeä signaali, koska kiinteiden verkkojen kysyntä elpyy yleensä ensimmäisenä.  Sen sijaan Optical Networks -liiketoiminnan markkinatilanteen paraneminen saattaa hänen mukaansa viedä hiukan pidempään.

Matkapuhelinverkoissa kysyntä oli Lundmarkin mukaan erityisen heikkoa Pohjois-Amerikassa, jossa Ericssonin saama AT&T-sopimus oli myös Nokian kiinnostuksen kohteena. Haastava toimintaympäristö heikensi myös pilvi- ja verkkopalveluiden tulosta ensimmäisellä neljänneksellä. Tilauskertymä kuitenkin vahvistui ja uusien hankkeiden määrä on kasvussa.

Sen sijaan Network as Code -alusta on Nokialle merkittävä askel ohjelmoitavien verkkojen käyttöönoton vauhdittamiseksi ja auttaa operaattoreita kaupallistamaan 5G-investointejaan edistyksellisten ohjelmointirajapintojen avulla. Alustalla on jo nyt 11 operaattoriasiakasta.

Lisää: Nokian 1-2024-vuosineljänneksen tulostiedot 18.4.2024 (LINKKI), uusimmat pörssikurssit ja uutiset (LINKKI) sekä taustatietoa Nokian standardointi- ja lisensointibisneksiin (LINKKI) ja tutkimustoimintaan (LINKKI). Tässä myös Ericssonin ensimmäisen neljänneksen tulostiedot 16.4.2024 (LINKKI, pdf).

Kuvituskuva: Uusiteknologia.fi