Suomen valtio sijoittaa lisää avaruuden kamerayritykseen

Suomen valtion kokonaan omistama Solidium sijoittaa 40 miljoonaa euroa kasvussa olevaan satelliittiyhtiö Iceyen, joka tarjoaa SAR-teknologiaan (Synthetic Aperture Radar) pohjautuvaa satelliittikuvantamista avaruudesta. Solidiumin osuus yli 80 miljoonan uudesta rahoituskierroksesta on puolet eli 40 miljoonaa euroa.

Vaihtovelkakirjamuodossa tehtyyn kierrokseen osallistui Solidiumin lisäksi samoin ehdoin uusiakin sijoittajia, sekä yhtiön aiempia omistajia. Järjestely tulee voimaan tarvittavan viranomaiskäsittelyn jälkeen arviolta toukokuun aikana. Espoosta maailmalle ponnistavan yhtiön toimintaan kuuluu uusien satelliittien suunnittelu, valmistus ja myynti. Lisäksi se tarjoaa omaan satelliittikonstellaatioon pohjautuvaa tutkakuvantamisdataa sekä sen päälle rakennettuja analytiikkaratkaisuja.

Iceye on viime vuosina kasvanut voimakkaasti ja sillä on vahvat referenssit kansainvälisillä markkinoilla. Yrityksen liikevaihto nousi vuonna 2023 yli 95 miljoonaan euroon. Yhtiöllä on tällä hetkellä noin 600 työntekijää, joista merkittävä osa Suomessa.

”Sijoituksena Iceye sopii erinomaisesti päivitettyyn strategiaamme.  Iceye on maailmanlaajuisesti tunnustettu huipputeknologiayhtiö ja sitä kautta se on myös rakentamassa laajempaa teknologiaosaamista ja toimialaklusteria Suomeen”, kertoo Solidiumin toimitusjohtaja Reima Rytsölä.

Solidium panostus lisää kotimaista omistusta satelliittiyrityksessä, joka on entistä tärkeämpää nykyinen geopoliittisessa tilanteessa. Solidiumin Rytsölän mukaan on tärkeää edistää suomalaisten ja eurooppalaisten huipputeknologiaa kehittävien yhtiöiden kasvua.

Erityisen  tärkeää tämä on hänen mukaansa  kaksikäyttötuotteita ja -ratkaisuja kehittävien yhtiöiden osalta.  Suomen valtio on ollut pitkään Iceyen omistajana Tesin eli Suomen teollisuussijoituksen kautta.

”Kotimaisen ja kansainvälisen sijoitusyhteisön tuki on osoitus vahvasta luottamuksesta yrityksemme visioon parantaa elämää maapallolla, luotettavan ja usein päivittyvän kuvantamisdatan ja sen mahdollistamien nykyisten ja tulevaisuuden sovellusten avulla”, taustoittaa myös Iceyen toimitusjohtaja ja toinen perustajista Rafal Modrzewski  (kuvassa).

Kuvat: Iceye