Sähkökelkkojen akut varalähteeksi – kahteen suuntaan

Suomalainen teknologiayritys  InterControl ja sähkömoottorikelkkojen valmistava Aurora Powertrains esittelivät huhtikuussa Oslossa järjestetyssä alan kongressissa uuden InterControllin kanssa kaksisuuntaisen latauksen sähkökelkkoihin. 

Kumppanuusyritykset esittelivät kaksisuuntaisen sähköistävän ratkaisun Nordic EV Summit –kongressissa Oslossa eSLed Aurora-kelkalla, joka kuluttaa sähköä vain 21 kWh 100 km matkalla.

’’Yhdessä InterControlin Latinki 11 DC-laturin kanssa eSled Aurora tarjoaa ajoneuvosta verkkoon (V2G) –teknologian, ensimmäisenä maailmassa’’, kertoo rovaniemeläisen Aurora Powertrainsin toimitusjohtaja. Matti Autioniemi. ”Oikeasti toimiva V2G-järjestelmä muuntaa eSledin energiavarastoksi ja voit hallita akustoon ladattua sähköä optimaalisesti. Esimerkiksi halpa pörssisähkö tai auringon energia hoitavat ”tankkauksen” ja käytät sitten sähköä varastosta tarpeen mukaan’’, jatkaa Autioniemi.

Ympäristön CO2-päästövähennysten ja säästöjen lisäksi kelkan V2G tarjoaa operaattoreille uusia sivutuotteita. ”Esimerkiksi hiihtokeskukset, elämysmatkayrittäjät ja julkishallinnon toimijat voivat kytkeä eSled-laivueensa osaksi sähköverkon varavirtajärjestelmää. Silloin kelkat eivät lumettomana aikana vain kerää pölyä, vaan ne tuottavat euroja”, korostaa Matti Autioniemi.

Aurora Powertrainsin kanssa toimivan turkulaisen InterControl Oy:n Ilkka Ilolan mukaan yhteistyö on avannut uusia mahdollisuuksia hyödyntää V2G -latausratkaisuamme. Toimitusjohtaja Ilolan mukaan ennakkoluuloton ja päättäväinen eteneminen uusien standardien mukaisesti on mahdollistanut toimivan 15118-20 kaksisuuntaisen latausprosessin.  ”Erityisesti haluamme kiittää strategista partneriamme, Ambibox GmbH, näiden ratkaisujen mahdollistamisesta ja eteenpäin viemisestä’’, sanoo InterControlin Ilola.

Aurora Powertrains kehittää ja valmistaa eSled-sähkömoottorikelkkoja sekä omiin akkumoduuleihin pohjautuvia akustoja muille valmistajille, joita ovat esimerkiksi sähköveneiden, pientyökoneiden ja tela-ajoneuvojen valmistajat. Yrityksen tuotekehitysyksikkö sijaitsee Rovaniemellä ja tuotantolaitos Mikkelissä. InterControl Oy on turkulainen 40 henkilöä työllistävä yritys, joka tarjoaa lataus- ja energiaratkaisuja Suomessa.

Kuva: Aurora Powertrainsin kaksisuuntainen lataus antaa uusia  käyttömahdollisuuksia.