Tampereelle puolijohteiden pilottilinja

Tampereen yliopisto on saanut 40 miljoonan euron rahoituksen uudelle puolijohteiden pilottilinjalle. EU:n Chips Ac -toimikunta valitsi neljä rahoitettavaa puolijohteiden pilottilinjaa, jotka tulevat olemaan Tampereen lisäksi Belgian Imecissä, Ranskan CEA-Letissä ja Saksan Fraunhoferissa. 

Tampereen yliopiston pilottilinjassa keskitytään Wideband-gap (WBG) -teknologian kehittämiseen ja niiden avulla luotujen sirujen testaukseen ja integraatioon. Linjastoon rakennetaan myös tekniikkaa puolijohdesirujen kotelointiin (System-in-Package Fabrication, SiPFAB. Se mahdollistaa myös piirien testauksen ja sirujen integroimisen sekä paketoinnin kokonaisjärjestelmiksi.

Pilottilinjalla voidaan tuottaa Tampereen yliopiston mukaan uuden sukupolven puolijohteista, joita tarvitaan uusien sähkömoottoreiden ohjaimissa, akkujen hallinta- ja latauspiireissä, aurinkoenergian tehomuuntimissa, teholähteissä sekä langattomien 5G-verkkojen tukiasemissa. Pilottilinjan budjetti on 40 miljoonaa euroa ja suurin osa rahoituksesta tulee komission lisäksi Suomen valtiolta.

Uutta pilottilinjaa on valmisteltu yhteistyössä Tampereen kaupungin Siruja Suomesta -hankkeen kanssa. Se  on ollut myös tärkeä tavoite Siruja Tampereelta -ohjelmassa. ”On loistavaa, että se saavutettiin jo näin pian. Seuraava askel on siruihin liittyvän osaamiskeskuksen luominen. Business Tampereen Siruja Tampereelta -ohjelman johtajan Petri Räsäsen.

Jatkovalmistelussa EU:ssa käydään sopimusneuvottelut kaikkien rahoitettavaksi valittujen konsortioiden kanssa ja tavoitteena on saada sopimukset allekirjoitettua vielä tämän vuoden aikana.  Suomesta valittuihin pilottilinjoihin osallistuvat Tampereen yliopisto ja VTT.

Tampereen yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen kertoo  pilottilinjan tuesta, että siinä on kyse Suomen suurimpia yksittäisiä yliopistolle kohdennettuja investointeja tutkimusinfrastruktuuriin.  Taustalla on EU:n tavoite on uusin investoinnein vahvistaa Euroopan kilpailu- ja häiriönsietokykyä puolijohdeteknologian ja -sovellusten alalla sekä tukea muutenkin maanosan tulevaisuuden digitaalista ja vihreän siirtymää.

Lisää: EU:N Chips JU:n (LINKKI) ja Tampereen yliopiston tiedotteet (LINKKI) sekä Uusiteknologia.fi:n aiemmat Siruja Suomesta-hankkeisiin liityvät uutisjutut (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock