Miltei joka viides sähköauto hylättiin katsastuksessa

Viime vuonna Suomessa katsastettiin yli 2,1 miljoonaa henkilöautoa, joista 28,2 prosenttia päättyi hylkäykseen. Kaikkien  osalta hylkäysprosentti pysyi lähes muuttumattomana edellisvuoteen verrattuna, mutta sähköautojen osalta todettiin nyt merkittävää lisäystä niin katsastusten määrässä kuin hylkäysprosenteissakin.

Viime vuonna Suomessa tehtiin henkilöautoille kaikkiaan yli 2,1 miljoonaa määräaikaiskatsastusta, joista 28,2 prosenttia hylättiin. Tämä hylkäysprosentti on lähes ennallaan verrattuna edellisvuoteen, jolloin hylättyjä oli 27,7 prosenttia. Merkittävää on kuitenkin, että uudenlaisten sähköautojen hylkäysprosentti on kasvanut vuodessa 11,7 prosentista 18,4 prosenttiin.

Viime vuonna katsastettiin kaikkiaan 7 785 sähköautoa, kun edellisenä vuonna luku oli 3 158.  Tänä aikana sähköautojen hylkäysprosentti on kasvanut lähes 7 prosenttiyksikköä, nousten 11,7 prosentista 18,4 prosenttiin. Tarkastetuista nelivuotiaiden sähköautojen katsastuksissa hylkäysprosentti oli 16,8 prosenttia ja yleisimmät hylkäykseen johtaneet viat olivat ylätukivarren nivelen välyksellisyys, takatukivarren laakeroinnin välyksellisyys sekä erikoisuutena määräysten vastaiset sivulasien tummennukset.

”Tukivarsiongelmia voidaan osittain selittää sähköautojen suuremmalla massalla, mikä asettaa niille erityisiä haasteita”, toteaa Traficomin johtava asiantuntija Teemu Toivanen. Kaikissa autoissa yleisin syy henkilöauton hylkäykseen tai korjauskehotukseen olivat etuakseliston viat. Lähes joka kymmenes katsastettu henkilöauto hylättiin tai se sai korjauskehotuksen etuakseliston vikojen takia.

Traficom on julkaissut henkilöautojen mallisarjakohtaiset vikatilastot vuodelta 2023  ja tällä kertaa mukana ovat myös kaikkien ajoneuvoluokkien määräaikaiskatsastusten lukumäärätiedot käyttövoimittain. Kunkin mallisarjakohtaiset vikatiedot löytyvät tilastotietokannasta, mikäli tilastovuoden aikana kyseisen mallisarjan osalta katsastustapahtumia ollut vähintään 100.

Hylkäykseen johtaneissa syissä tilastoissa on mukana viat, joita on esiintynyt mallisarjakohtaisesti vähintään kymmenen tai hylkäykseen johtaneiden vikojen osuus on ollut vähintään yksi prosentti mallisarjan kaikista katsastuksista tilastovuoden aikana.

Henkilöautojen lisäksi Traficom on julkaissut katsastustietoja myös muiden määräaikaiskatsastettavien ajoneuvojen osalta. Julkaistavat tiedot sisältävät ajoneuvoluokittain ja käyttövoimittain hylättyjen ja hyväksyttyjen määräaikaiskatsastusten lukumäärät ajoneuvon iän mukaan.

Lisää: Traficomin katsastuksen vikatilastot  2023 -tilastotietokanta (LINKKI, valitse vikatilasto ja sitten käyttövoima- tai ajoneuvoluokituksin).

Aloituskuva: Traficom/Matti Immonen