Suomen suurin akkuvarasto Mikkeliin – 320 konttia

Ranskalaisen Neoenin Suomen yritys rakentaa Mikkeliin Suomen suurimman akkupohjaisen energiavaraston. Tuleva akkuenergiavarasto on teholtaan 120 megawattia ja koostuu sadoista akku- ja muuntamokonteista. Yritys on saanut jo rakennusluvan uudelle energiakeskukselle.

Ranskalaisyhtiö Neoen Renewables Finland Oy on on vuokrannut Mikkelin kaupungilta 6,3 hehtaarin tontin Visulahdesta. Tontille suunniteltu energiavarasto koostuu noin 320 akku- ja muuntamokontista sekä muista laitteistoista.

Yrityksellä on Lappeenrannan Yllikkälässä jo 30 megawatin energiavarasto, joka oli aikanaan valmistuessaan Manner-Euroopan suurin. Nyt Mikkeliin suunniteltu akkuenergiavarasto olisi Suomen suurin, jonka teho on 56 megawattia.

Akkuenergiavarastoja käytetään tasaamaan uusiutuvan energian tuotannon vaihteluita sekä sähköverkon taajuuden säätöön, jotta valtakunnan kantaverkko saadaan pidettyä vakaana. Sitä auttaa, että Mikkeliä halkoo valtakunnallinen sähköverkko, jossa on merkittävästi kapasiteettia.  Akut toimivat nopeasti reagoivana varavoimana.  Alueelle on tulossa myös lisää vihertäviä energiaratkaisuja.

”Uusiutuvan energian hankkeet ovat vahvassa myötätuulessa Mikkelissä. Esimerkiksi aurinkovoimahankkeita on meneillään useampia”, kuvaa ohjelmajohtaja Jussi Heinimö Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:stä.

Pariisissa noteerattu Neoen on energia-alan kasvuyritys, jolla on aurinkovoimaloita eri puolilla maailmaa. Yhtiön suurin aurinkovoimala sijaitsee Ranskan Cestasissa (300 MWp) ja suurin tuulipuisto (404 MW) Suomessa Mutkalammella. Yllikkälän akkuvaraston kapasiteetti on 30 megawattia.

’’Olemme iloisia, että pääsemme nyt suunnittelemaan Mikkeliin vielä huomattavasti suuremman kokoluokan akkueergiavarastoa”, kertoo projektipäällikkö Erika Forstén Neoen Renewables Finland Oy:stä. Emoyhtiöllä on toiminnassa ja rakenteilla uusiutuvaa energiaa kahdeksan gigawatin edestä.

Kuvituskuva: Shutterstock. Kuljetuskontteja käytetään myös akkupohjaisten energiavarastojen alustana.