Miljoonalahjoitukset tekoälyn ja IoT:n kehittämiseen

Microsoft-taustainen säätiö IoT Paja ilmoittaa tukevansa miljoonalla eurolla Lappeenrannan yliopiston toimintaa lähivuosien aikana. Lahjoituksen avulla LUT-yliopiston osaamista tekoälyn alueella vahvistetaan ja rakennetaan Lahden kampukselle sähköisen liikenteen innovointi- ja yhteistyötila. Myös Aalto-yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu saavat miljoonan euron lahjoitukset säätiöltä.

Kaikkiaan kolmen miljoonan euron lahjoitukset tekee Microsoftin tuella vuonna 2017 perustama IoT Paja Säätiö, jonka toimintaa ollaan kuluvan vuoden aikana ajamassa alas. Vuosien varrella IoT Paja säätiö on ehtinyt tukenut jo vuosia yrityksiä IoT-hankkeiden kehitystä, mutta nyt säätiön jäljellä oleva pääoma jaetaan LUT:n lisäksi Aalto-yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun kesken.

”Olemme päättäneet käyttää jäljellä olevan osuuden IoT-teknologioiden ja tekoälyn kehitykseen liittyvien hankkeiden ja koulutusohjelmien perustamiseen yhteistyössä LUTin, Aalto-yliopiston ja Turun Ammattikorkeakoulun kanssa”, sanoo IoT Paja säätiön toimitusjohtaja Matti Hellgrén. Hänen mukaansa kun säätiö on lopetettu, jäljelle jääneet varat ohjataan näiden kolmen kohteen  koulutusohjelmien stipendirahastoihin.

Tekoälyä hyödynnetään Suomessa entistä enemmän sähköiseen liikenteeseen kytkeytyvän liiketoiminnan ja innovaatioiden kehittämisessä. Siitä viesti myös LUT, kun se perusti lahtelaisen Kempowerin kanssa sähköisen uudenlaisen liikenteen tutkimuskeskuksen (EMRC). Uuden  lahjoituksen turvin EMRC-tutkimuskeskuksen yhteyteen luvataan rakentaa myös uusi vetonaula – innovaatiotila, jota opiskelijat, tutkijat ja yliopiston yritysyhteistyökumppanit voivat käyttää yhteisenä työympäristönä Lahden kampuksella.

”Tämä lahjoitus on todellinen piristysruiske, jonka avulla pysymme jatkossakin kehityksessä aallon harjalla. Tavoitteena on, että yritykset saavat myös tulevaisuudessa yliopistolta tuoreimman osaamisen tekoälyyn liittyvässä opetuksessa ja tutkimuksessa”, sanoo LUT-yliopiston kasvujohtaja Petri Ajo. 

Taustaa: IoT Paja Säätiö perustettiin aikanaan Microsoftilta saadun noin 14 miljoonan dollarin kertaluontoisen lahjoituksen turvin. Lahjoitus oli osa yhtiön Suomi 100-juhlavuoden hankkeita, jonka kautta säätiö on vuosien varrella tarjonnut kehityssparrausta lähes 400 kotimaiselle yritykselle ja myöntänyt tukea yhteensä noin kolme miljoonaa euroa. Säätiön toiminnan tärkeimpiä kulmakiviä on ollut Espoossa sijainnut protolaboratorio, jonka tiimit ovat opastanee suomalaisyrityksiä IoT-hankkeissa. Säätiö myi vuoden 2023 lopussa laboratoriotoimintansa  suomalaiselle teknologiayritykselle ja määräaikaiseksi perustetun säätiön toiminta on nyt päättymässä kuluvan vuoden aikana.

Korkeakoulujen uusimmat IoT Paja -säätiöltä saamansa lahjoitukset

  • Aalto-yliopisto (miljoona euroa) perustaa IoT Paja Säätiön tuella Insinööritieteiden korkeakouluun viisivuotisen työelämäprofessuurin. Osa säätiön tuesta käytetään teollisen internetin uusiin kursseihin ja tutkimukseen.
  • LUT-yliopisto (miljoona euroa) kohdentaa IoT Paja -säätiöltä saadun lahjoituksen kahteen merkittävään IoT-teknologioita sisältävään alueeseen: sähköiseen liikenteeseen ja tekoälyyn. Säätiön tuen avulla LUTin Lahden kampukselle perustetaan uusi innovaatiotila.
  • Turun ammattikorkeakoulu (950 000 euroa) käyttää lahjoituksensulautetun mikroelektroniikan ja IoT:n osaamisen vahvistamiseen, teollisuuden IoT-pohjaisiin autonomisiin järjestelmiin ja IoT:n ja teollisen metaversen yhdistämisen mahdollisuuksiin.

Lisää: IoT Paja säätiö (LINKKI) ja aiemmat säätiön protopajan toimintaa käsitelleet uutiset vuosien varrella Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Shutterstock

päivitetty