Virtuaalikypärä päässä voi tanssia yleisön aallossa

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet virtuaalitekniikkaa, jonka avulla  kuka tahansa voi tanssia ohjattuna ilman, että täytyy opetella koreografioita etukäteen. Tutkijat esittelevät tekniikkaa Havaijilla toukokuussa järjestettävässä CHI2024-kone-ihminen-yhteyden tiedekonferenssissa. Mukana linkit videoon ja ohjelmistokoodiin.

Tutkijat kokeilivat aluksi tanssipeleistä tuttuja visualisointikeinoja. Useiden prototyyppien ja vaiheiden jälkeen he päätyivät kuitenkin kokeilemaan urheilutapahtumista tuttua yleisöaaltoa tanssin ohjauksessa.

”Virtuaalitodellisuudessa on vaikea visualisoida ja viestiä, miten tanssijan pitäisi liikkua. Ihmisen keho on niin moniulotteinen, ja rikas data on vaikea ottaa sisään reaaliajassa”, sanoo Aalto-yliopiston professori Perttu Hämäläinen.

Virtuaalitanssipelin kehittämiseksi on hyödynnetty Magics-infrastruktuurin liikekaappaussettiä, jossa mallitanssijan päälle on puettu puku ja anturit. Niiden avulla tanssianimaatio on pystytty tallentamaan.  ”Laitteet toimivat niin, että vain kypärässä on kamerat. Toisaalta koneoppimisdatasta voidaan joskus päätellä, miten jalat liikkuvat”, Hämäläinen sanoo.

Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämä WAVE-tekniikka taas perustuu tulevan liikkeen, esimerkiksi käännöksen ennakointiin. Aikaisemmat tanssinopetustekniikat ovat perustuneet etukäteisharjoitteluun ja yksinkertaistamiseen. Aalto-yliopiston tutkijoiden WAVE-tekniikka perustuu esimerkiksi tanssin tulevan liikkeen, esimerkiksi käännöksen ennakointiin.

”Mallitanssijoiden aaltomaisen liikkeen avulla voi nähdä jo etukäteen, minkälainen liike on seuraavaksi tulossa. Eikä liikettä tarvitse harjoitella etukäteen”, sanoo väitöskirjatutkija Markus Laattala. Uutta tekniikkaa voi soveltaa virtuaalitanssipelien lisäksi musiikkivideoihin, karaokeen ja taijiin, kunhan liike on rauhallista, sulavaa ja jatkuvaa.

Aalto-yliopiston WAVE-tanssipelin voi ladata Meta Quest 2 ja 3 -virtuaalilaseille. Githubista löytyy myös lähdekoodi, jotta kuka tahansa voi kehittää peliä eteenpäin.

Lisää: Katso video (LINKKI) ja linkki Wave-tanssipeliin ja sen lähdekoodiin Githubissa (LINKKI).