Suomalaista audiotekniikkaa jättiteatteriin – sopii myös autoihin

Japanilainen elokuvateatteriketju United Cinemas otti Jokohaman 12 teatterin jättikompleksissaan käyttöön suomalaisen Flexoundin uudenlaisen audiotekniikan. Kaikkiin penkkeihin on integroitu henkilökohtainen äänentoistoratkaisu, jonka kautta katsoja voi tuntea audion koko kehossaan. Sama tekniikka sopii myös autojen äänentoistoon.

Espoolaisen Flexoundin kehittämä Augmented Audio-teknologian on tarkoitus syventää katselukokemusta henkilökohtaisella äänellä ja fyysisellä värinällä. Suomalaistekniikka täydentämään salien Dolby-äänentoistoa. Patentoitu teknologia (28 kpl) on täysin yhteensopiva nykyisten elokuvaäänijärjestelmien kanssa. Ratkaisu mahdollistaa tasaisen äänenlaadun teatterin jokaiselle katsojalle.

Käytännön toteutus perustuu pienikokoisiin augmented audio -elektroniikkayksiköihin, jotka voidaan asentaa kehokosketukseen teattereiden tuoleihin. Tekniikan luvataan parantavan teattereissa myös puheenselkeyttä dialogissa ja mahdollistaa nykyistä selvästi voimakkaamman elokuvakokemuksen pienemmällä äänen voimakkuudella.

”Teknologiamme tekee äänentoistosta tasa-arvoista. Riippumatta siitä, missä istut, tekniikka lisää selkeyttä dialogiin ja musiikkiin sekä voimistaa eläytymistä tarinaan”, taustoittaa Flexoundin Mika Oesch.

Samaa tekniikkaa voidaan hyödyntää myös autoissa, jonka avulla voidaan parantaa niiden varsin perinteistä äänentoistoa tai jopa korvata se  kevyemmällä ja kunkin matkustajan tarpeet paremmin huomioivalla ratkaisulla.

”Teknologiamme toimivuus on todistettu elokuvateollisuudessa ja laajennamme nyt sen käyttösovelluksia paitsi laajemmin viihdeteollisuuteen niin myös autojen äänentoiston parantamiseen”, taustoittaa Flexoundin toimitusjohtaja Isak Olevic yhtiön kasvusuunnitelmia.

Lisää: Aiemmat Flexoundin tekniikkaa käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja video Flexoundin autoratkaisuista (LINKKI).

Kuvat: Flexound