Heikko kysyntä ja tilauskertymä vaikeuttavat talouskasvua

Suomalaisen teknologiateollisuuden tilauskantojen oheneminen on jatkunut yli vuoden ja alan teollisuusliiton mukaan tarjouspyyntöjen määrä väheni edelleen alkuvuonna – tosin aiempaa vähemmän. Esimerkiksi elektroniikka- ja sähköteknisen teollisuus sai uusia tilauksia alkuvuonna 19 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden lopulla. 

Tuoreet taloustiedot kehittymisestä ennakoivat edelleen vaikeita talousnäkymiä loppuvuodeksi. Varsinkin kun kysyntätilanne jatkui alkuvuoden aikana heikkona ja tilausvirrat ovat olleet aiempaakin ohuempia. Toistaiseksi teollisuusyritykset ovat kuitenkin pitäneet kiinni henkilöstöstään.

’’Yrityksissä on syöty tuotannon ylläpitämiseksi edelleen sisällä olevaa tilauskantaa nyt jo yli vuoden ajan. Yritysten saamien tarjouspyyntöjen määrä väheni edelleen alkuvuoden aikana, joten yritysten ja Suomen taloustilanne tulee jatkumaan hankalana’’, sanoo Teknologiateollisuuden pääekonomisti Petteri Rautaporras.

Uusien tilausten arvo teknologiateollisuudessa oli tammi−maaliskuussa 15 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä ja 22 prosenttia pienempi kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Koko tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kaksi prosenttia pienempi kuin joulukuun lopussa ja 15 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Suurimmalla toimialalla eli kone- ja metallituoteteollisuudessa uusien tilausten arvo oli tammi–maaliskuussa 10 prosenttia pienempi kuin edellisellä neljänneksellä. Vuoden 2023 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna saatujen uusien tilausten arvo putosi 17 prosenttia. Myös kone- ja metallituoteteollisuudessa tilauskertymä on laskenut yli vuoden ajan.

Myös elektroniikka- ja sähköteollisuudessa sekä uusien tilausten että tilauskannan arvo laskivat tammi–maaliskuussa edelliseen neljännekseen sekä vuoden takaiseen verrattuna. Alalle ovat tosin olleet viime vuosina tyypillisiä voimakkaat tilausvaihtelut vuosineljännesten välillä.

Tilauskantatiedustelussa mukana olevat  elektroniikka- ja sähköteollisuuden yritykset Suomessa  saivat uusia tilauksia tammi–maaliskuussa euroina 19 prosenttia vähemmän kuin loka–joulukuussa ja 29 prosenttia vähemmän  kuin vastaavalla ajanjaksolla vuonna 2023.  Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa myös kahdeksan prosenttia pienempi kuin joulukuun lopussa ja 16 prosenttia pienempi kuin vuoden 2023 maaliskuussa.

Laajemminkin tilauskehityksen perusteella suomalaisen elektroniikka- ja  sähköteollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan laskevan  seuraavan puolen vuoden aikana. Alan yritysten Suomen henkilöstömäärä oli maaliskuun lopussa 0,6 prosenttia suurempi kuin  joulukuun lopussa. Henkilöstöä oli maaliskuussa noin 40 900. Tänään tosin Helsingin Sanomat uutisoi kuitenkin Nokian suunnittelevat uusia henkilöleikkauksia, jotka voivat muuttaa tulevia lukuja (LINKKI). Myös muu ICT-ala sai alkuvuonna vähemmän uusia tilauksia viime vuoden loppuun verrattuna. Tilauskannat olivat kuitenkin vuoden takaiseen plussalla.

Laajemmin koko Teknologiateollisuuden tilauskehityksen perusteella arvioituna loppuvuosi näyttää yhtä ankealta kuin viime vuoden lopulla, mutta selvityksen mukaan toisaalta yritysten odotukset tulevasta ovat kääntyneet hieman aiempaa paremmiksi.

Pelkästään tilauskehityksen perusteella arvioituna loppuvuosi näyttää yhtä ankealta kuin viime vuoden lopulla, mutta selvityksen mukaan toisaalta yritysten odotukset tulevasta ovat kääntyneet hieman aiempaa paremmiksi. Ja vaikeuksista huolimatta teknologiateollisuuden yrityksissä on pyritty pitämään kiinni henkilöstöstä. Alan henkilöstömäärä Suomessa oli maaliskuun lopussa noin 333 000 eli vain 0,2 prosenttia pienempi kuin joulukuun lopussa. Lomautettuna oli maaliskuun lopussa noin 17 000 henkilöä, kun heitä joulukuun lopussa oli 16 000.

Positiivisena asiana alan teollisuus on myös tyytyväinen hallituksen kehysriihessään tekemään päätökseen yritysvetoisten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusten lisäämisestä sekä hallituksen esittämästä investointikannustimesta.

Lisää: Teknologiateollisuuden tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu 2/2024 (LINKKI, pdf).

Päivitetty

Kuvituskuva: Nokian tukiasematehdas