Suomalaisia ohjelmistoradioita Nato-tutkimukseen

Suomalaisen  Bittiumin ohjelmistoradiotekniikkaa hyödynnetään tulevissa Naton Oulun testikeskuksissa. VTT:n ja Oulun  yliopiston yhteyteen tulevissa Diana-keskuksissa Nato-maiden eri puolustusvoimien käytössä on alan uusin tietoliikennetekniikoiden tutkimusinfrastruktuuri.

Naton uusien Diana-testikeskusten tehtävänä on auttaa Nato-maiden yrityksiä vahvistamaan omaa teknologista osaamistaan ja kilpailukykyään.  Ne tarjoavat työkaluja teknologiakehitykseen ja niiden teknologiateemat liittyvät seuraavan sukupolven kommunikaatiojärjestelmiin, 6G-teknologiaan, kyberturvallisuuteen sekä kvantti- ja avaruusteknologioihin.

Bittium kertoi tiedotteessaan toimittaneen  jo tuleviin testikeskuksiin Tactical Wireless IP Network (TAC WIN) -ohjelmistoradiojärjestelmän ja Tough SDR -sotilas- ja ajoneuvoradioita. Niiden avulla yritykset voivat arvioida omia konseptejaan ja teknologioitaan sekä saada tukea niiden kehittämiseen.

Testiverkoissa TAC WIN -järjestelmän laaja integrointikyvykkyys ja sekä TAC WIN -järjestelmän että Tough SDR -radioiden käyttämä laajakaistainen Bittium TAC WIN Waveform -aaltomuoto mahdollistavat muun muassa useamman eri palvelun samanaikaisen ajon.

Naton Diana on yrityksille ja tutkimusorganisaatioille tarkoitettu innovaatiokiihdyttämö, jonka avulla halutaan koota jäsenvaltioiden innovaattoreita tukemaan puolustusyhteisön johtoasemaa. Diana perustettiin alkuaan sellaisten kaksoiskäyttöteknologioiden kehitystä, jotka vastaavat turvallisuuden ja puolustuksen haasteisiin.

Lisää: Bittium (LINKKI) ja Naton Diana-sivusto (LINKKI)

Kuva: Bittium