Uusi M4-piiri ja OLED-näyttö ryydittävät Applen Pro-uutuuksia

Apple  esitteli eilen odotetusti uuden tablettimallistonsa, joka tarjoaa näytön OLED-tekniikalla ja lisäksi uuden tehokkaamman M4-järjestelmäpiirin. Uutuudet tarjoavat myös kynäohjauksen vaikka sitä on yhtiössä alkuajoista lähtien ylenkatsottu.

Applen iPad Pro on ulkoiselta olemukseltaan aiempaa ohuempi ja kevyt ja sitä on saatavana hopeisena ja avaruusmustana 14 ja pienempänä 11 tuuman kokoisena.   Uutuudet ovat Applen ohuimmat iPadit tähän asti.  11-tuumainen malli on vain 5,3 mm ohut, ja 13-tuumainen malli on vielä ohuempi 5,1 mm.  Padien runko on kierrätettyä alumiinia.

Apple lupaa tarjota laitteisiinsa varaosia aiempaa laajemmin, mutta aivan helposti eivät nykyajan iPhonet ja muut aukene ilman Applen omia korjauslaitteita ja -tekniikoita. Kuva: Apple.

’’Viemme sen nyt entistä pidemmälle uudella iPad Prolla, joka on kaikkien aikojen suurin päivityksemme”, kertoi John Ternus, Applen laitteistosuunnittelusta vastaava johtaja.

Molemmissa on  Ultra Retina XDR -näyttö tandem-OLED-tekniikoilla. Ne tarjoavat 1000 nitin koko näytön kirkkautta SDR- ja HDR-sisällölle ja 1600 nitin huippua HDR:lle.

Uutuuksissa on myös Applen itsensä suunnittelema uusi M4-siru, jossa on aiempiin nähden parempi näyttömoottori ja AI-GPU-osuudet sekä kynäohjaus. M4 piiri valmistetaan kolmen nanometrin tekniikallam, joten valmistaja lienee TSCM Taiwanista.

Uusi tehokkaampi M4:n suoritin tarjoaa nyt jopa  neljä suorituskykyistä ja kuusi tehokkuusydintä, joista kahdessa on uuden sukupolven koneoppimiskiihdyttimiä (ML), jotka tarjoavat jopa 1,5 kertaa nopeamman suorittimen suorituskyvyn M2:een verrattuna.

Lisäksi M4:n kymmenytiminen GPU sisältää ominaisuuksia, kuten dynaamisen välimuistin ja laitteistokiihdytetyn MESH-varjostuksen ja säteenseurannan, jotka tulevat Applen iPadeihin ensimmäistä kertaa.

Uusissa iPad Pron M4:llä on myös yrityksen kaikkien aikojen tehokkain Neural Engine -tekoälyosuus, joka pystyy suorittamaan Applen itsensä mukaan 38 biljoonaa toimintoa sekunnissa. Uutuus on heidän mukaansa 60 kertaa nopeampi kuin ensimmäisellä A11 Bionic -sirun hermomoottorilla.

utuuksissa on vakiona myös EU:n vaatima USB-C-liitin, joka tukee Thunderbolt 3:a ja USB 4:ää, ja tarjoaa nopeat langalliset liitännät – jopa 40 Gb/s. Uudet iPad Prot tukevat myös Wi-Fi 6E:tä ja tarjolla on myös Wi-Fi + Cellular -mallit 5G:llä.

Kuva: Apple