Elektroniikkakomponenttien jakelumyynti romahti viime vuodesta

Elektroniikan komponenttien ja mekaniikan jakelukauppa laski Euroopassa tammi-maaliskuussa DMASS-jakelijajärjestön mukaan 23,3 prosenttia 4,58 miljardiin euroon vuoden takaisesta. Puolijohteiden arvo laski 26,5 prosenttia kolmeen miljardiin euroon ja passiivi-, liitin- sekä mekaniikkakomponentit 16,3 prosenttia 1,57 miljardiin euroon. Pohjoismaissa laskua tuli viime vuoden alkuun nähden yli 32 prosenttia noin 830 miljoonan euron myynnillä.

Euroopan elektroniikkakomponenttien ja mekaniikan jakelijajärjestö DMASS:n mukaan vuosi alkoi konsolidointimoodissa, jonka alkamista on odotettu viime vuosien huippumyyntien jälkeen. Myynti laski ja varastoissa on komponentteja, joten markkinat supistuvat ja elpyminen siirtyy hieman eteenpäin.

’’Vaikka saatamme kohdata muutamia haasteita seuraavien vuosineljänneksien aikana, elpyminen alkaa ennemmin tai myöhemmin, ja olen varma, että vuosi 2025 palaa raiteilleen. Ei olisi järkevää ylireagoida nyt säästöharjoituksilla’’, vakuuttaa DMASS-järjestön puheenjohtaja Hermann Reiter, joka toimii myös komponentteja netissä myyvän Digikeyn johtajana.

Olemme  kriisien keskellä, mutta sekään ei peitä Reiterin mukaan kehitystä jossa maailma muuttuu koko ajan enemmän digitaaliseksi, jossa tarvitaan tulevaisuudessa koko ajan lisää elektroniikkaa ja lisää komponentteja.

Silti tosiasia on, että alkuvuonna puolijohteiden jakelijamyynti Euroopassa supistui 26,5 prosenttia  kolmeen miljardiin euroon. Tämä on DMASS:n mukaan ensimmäinen kerta, kun ensimmäinen vuosineljännes oli alhaisempi kuin edellisellä neljänneksellä.

Alueellisesti yksikään Euroopan maa ei pysynyt positiivisena, ja alueiden välillä oli suuriakin eroja. Britannia osoittautui yllättävän joustavaksi, sillä Iso-Britannian myynti  laski vain 15 prosenttia viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen. Myös Turkissa myynti laski vain 4,4 prosenttia hieman alle 70 miljoonaan euroon.

Suurimpana markkinana Saksa laski huimat yli 30 prosenttia 837 miljoonaan, Itävalta yli 40 prosenttia 73,3 miljoonaan euroon.  Pohjoismaissa laskua tuli vuoden takaiseen yli 32 prosenttia ja 1Q24-aikana myynti oli 228,6 miljoonaa euroa. Suomen lukua jakelujärjestö ei julkista erikseen.

Tuotekohtaisesti vain suuriteholedit ja prosessorit kasvoivat alkuvuonna, kaikki muut tuoteryhmät ja -luokat laskivat neljästä  jopa 37 prosenttiin. Esimerkiksi tehopiirit laskivat viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna noin 21 prosenttia 367 miljoonaan euroon ja analogiapiirit lähes 32 prosenttia alta 830 miljoonaan euroon.

Myös antureissa ja jopa ohjelmoitavassa logiikassa kauppa kävi myös selvästi hitaammin. Liitäntä- ja mekaniikka-alueella  IP&E-jakelumarkkinat laskivat 16,3 prosenttia 1,57 miljardiin euroon.  Passiivit hidastuivat selvästi eli 21 prosenttia kun mekaniikka- ja teholähteet vain 13 prosenttia.

Jakeluyrityksistä DMASS-seurannassa ovat jäsenyyden kautta muun muassa Arrowin, Avnetin, Rutronikin, EBV:n sekä nettijakelijoista Farnellin, Distrelecin, Mouserin sekä Digikeyn myynnit. Mukana ovat myös AD, NXP, Renesas, STMicroelectronics, ROHM, Murata ja Nexperia parinkymmenen muun ohella. DMASS kertoo edustavansa kaikkiaan noin 85 prosenttia kaikesta Euroopan puolijohde- ja IP&E-alueen jakelukaupasta.

Lisää: DMASS:n (LINKKI) puolijohteiden sekä passiivi- ja mekaniikan myynnit 1Q2024 (LINKKI) ja aiemmat jakelua käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Infineon

Päivitetty