Jenkkisuperkone oli nopein – Kajaanin Lumi-kone viides

Suomalainen Lumi-supertietokone on jälleen Euroopan tehokkain, mutta vasta viides maailmantason top500-listalla, jonka kärkisijalla kellii edelleen yhdysvaltalaisen Oak Ridge National Laboratory Frontier-supertietokone. Tekoälylaskentaa mittavissa testeissä Lumi on maailmanlistoilla jopa kolmas.

Superlaskennan uusimmat tulokset julkaistiin Hampurissa maanantaina järjestetyssä ISC24-konferenssissa. Viidenneksi sijoittunut ja Kajaaniin sijoitettu Lumi saavutti viimeisimmissä testeissä HPL-suorituskyvyn (High-Performance Linpack) 379.7 petaflopsia, jolla se on Euroopan nopein supertietokone ja viidentenä maailmantilastoissa. Kymmenen joukkoon mahtui tosin kolme muutakin eurooppalaista supertiekonetta Sveitsistä, Italiasta ja Espanjasta.

Superkoneiden palkintoseremonia Hampurin ISC24-konferenssissa. Kuvassa Lumin palkinnon vastaanottanut tieteellisen laskennan CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski toinen vasemmalta. Kuva: CSC.

Hampurissa julkaistiin Top500-listan lisäksi myös muita uusia suorituskykylistauksia, jotka mittavat hieman eri asioita. Esimerkiksi HPL-MxP-listalla Lumi tuli kolmanneksi 2.350 eksaflopsilla lähinnä tekoälykuormia mittaavassa testissä.

HPL-MxP-vertailuarvo mittaa suurteholaskennan (HPC) ja tekoälyn (AI) työkuormien konvergenssia, joka tekee suomalaisen superlaskentakeskuksen Lumista yhden maailman johtavista alustoista tekoälyille.

Lisäksi uudella HPCG-listalla (High-Performance Conjugate Gradient) LUMI sijoittui sijalle neljä suorituskyvyllä 4.587 petaflopsia. HPCG-lista on vaihtoehtoinen tapa mitata supertietokoneen tehokkuutta ja se täydentää HPL-listausta, johon Top500-sijoitus perustuu.

”Lumi on nyt viidettä kertaa Top500-listalla, ja on hienoa nähdä Lumin näkyvä asema jälleen kerran. Listasijoituksia tärkeämpiä ovat kuitenkin sen avulla jo saavutetut tieteelliset tulokset”,  sanoo Tieteen tietotekniikan keskus CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski. Hänen mukaansa yli puolet koneen kapasiteetista on tähän mennessä käytetty tekoälyyn liittyvään tutkimukseen ja innovointiin.

Lumi sijoittui kahdennelletoista sijalle myös vihertävällä superkoneiden Green500-listalla, joka asettaa viimeisimmän Top500-listan koneet uuteen järjestykseen niiden energiatehokkuuden perusteella. Listalla Kajaanin Lumi-tietokoneen suorituskyky per watti (GFlops/Watts) on 53.4, joka tekee siitä yhden maailman ympäristöystävällisimmistä supertietokoneista.

Lumin alkuperäinen toimittaja on amerikkalainen Hewlett Packard Enterprise (HPE), ja se perustuu tunnettuun Cray EX -supertietokoneratkaisuun. Koneen omistaa yhdentoista maan EuroHPC-yhteisyritys ja Suomessa toiminnasta vastaa pitkälti tieteen tietotekniikan keskus CSC.

Lisää: Supertietokoneiden top-500 -listaus, 13.5.2024 (LINKKI) ja tiedote muistakin eurooppalaisista top-500-listauksen superkoneista (LINKKI) sekä aiemmat supertietokoneita ja Lumi-konetta käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuva: Lumi, CSC