Palovaroittimet IoT-verkkoihin?

IoT-verkkojen operoivat odottavat taloyhtiöiden palovaroitinjärjestelmistä uutta kasvualuetta. Ensi vuonna päättyvän lakimuutoksen siirtymäajan jälkeen varoittimien toiminta siirtyy taloyhtiöiden vastuulle.

Muutos tuo parannuksia asuntojen paloturvallisuuteen, jossa on aiemmin ollut puutteita johtuen asukkaiden huolimattomasta palovaroittimien käytöstä. Joko palovaroittimia ei ole ollut ollenkaan, ne eivät ole olleet päällä tai niitä ei ole ollut asunnossa riittävästi.

IoT-pohjainen palovaroitin/Digita
Ruotsalaisen Epishinen valaistuksesta aurinkokennolla sähkönsä saava palovaroitin (LINKKI).

Moni taloyhtiö miettii jo, miten löytää tehokas ja järkevä ratkaisu, joka minimoisi manuaalisen työn, kuten toistuvat kotikäynnit. Monet palveluntarjoajat ovat jo aloittaneet kokonaisratkaisujen tarjoamisen ja pilotoivat ratkaisujaan.

“IoT-palovaroittimet mahdollistavat taloyhtiölle sen, että palovaroittimien kuntoa ja toimivuutta voidaan seurata etäyhteydellä suoraan verkon kautta. Kiinteistöissä ei tarvitse käydä yhtenään, kun turhat huoltotarkastukset voidaan välttää’’, perustelee etäratkaisua Digitan IoT-liiketoiminnan vetäjä Tuomas Kolkka.

Uusimmissa taloyhtiöissä varoittimet ovat kytketty sähköverkkoon, mutta vanhemmissa ne perustuvat edelleen paristolaitteisiin.

Kehitteillä on kuitenkin myös aurinkokennoilla varustettuja malleja, joiden akut latautuvat asunnon valaistuksesta, jollaisen ruotsalainen Epishine lupaa tuoda markkinoille aasialaisvalmistajan kanssa jo tämän vuoden aikana.

Kuvituskuva: Shutterstock

Päivitetty