Hack the Networks 2024: Valkokaulushakkerit 5G-verkkojen kimpussa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom järjestää Espoon Otaniemessä  yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa kaksipäiväisen 5G:n kyberturvallisuuteen pureutuvan hakkeritapahtuman. Mukana ovat Aalto-yliopisto, Nokia, Ericsson sekä Digita, Fortum ja PwC.

Kolmannen kerran järjestetty tilaisuus kerää Espoon Dipoliin kahdeksi päiväksi lähes 70 eettistä valkokaulushakkeria ja tietoturvaosaajaa. Edellinen 5G:n kybertuvallisuuteen keskittyvä hakkeritapahtuma järjestettiin koronan takia virtuaalisesti vuonna 2021 ja ensimmäinen 2019 Oulussa.

Eilen Espoossa alkaneessa hackathonissa valkokaulushakkerit työskentelevät yrityskumppanien tarjoamien haasteiden parissa kellon ympäri Dipolin tiloissa. Varsin tiiviillä yhteistyöllä yritysten ja yhteisöjen asiantuntijoiden avulla halutaan löytää käytössä olevista 5G-verkon ratkaisuista haavoittuvuuksia niin teknologiasta, laitteista ja järjestelmistä.

”Tämän kaltaiset tapahtumat ovat ainutlaatuisia tilaisuuksia tunnistaa teknologian ja laitteiden haavoittuvuuksia, syventää yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja edistää Suomen kyberturvallisuusosaamista todellisissa ympäristöissä turvallisesti”, sanoo Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki.

Hack the Networks -tapahtumassa on kuusi haasteiden asettajaa kolmessa eri haasteessa. Haastekumppaneina ovat aiemmilta kerroilta tutut PwC, Aalto-yliopisto, Nokia sekä Ericsson sekä sähköyhtiö Fortum ja verkkojakeluyhtiö Digita.

”Hack the Networks -tapahtumassa eettiset hakkerit pääsevät käsiksi uusiin teknologioihin ja ratkaisuihin ennen niiden laajamittaista käyttöönottoa. Nämä tapahtumat ovat tärkeitä tilaisuuksia kehittää kyberturvallisuuden tasoa ja vahvistaa varautumista tulevaisuuden uhkiin”, sanoo Traficomin teknologia- ja strategiajohtaja Kirsi Karlamaa.

Yksityisiä ja paikallisia 5G-verkkoja tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään yhä enemmän yhteiskunnan ja huoltovarmuuden kannalta kriittisillä toimialoilla. Joustavat ja tarpeisiin räätälöitävät paikalliset verkkoratkaisut tarjoavat uusia digitalisaation mahdollisuuksia esimerkiksi voimalaitoksille, lentokentille, satamille ja sairaaloille.

Lisää:  Hack the Networks 17-18.5.2024, Espoo (LINKKI) sekä aiemmat 2021- ja 2019-tapahtumat (LINKKI).

Kuvituskuva: Ensimmäinen 5G Hack  järjestettiin 2019 Oulussa.