Uusi nopea menetelmä piirilevyjen jälkikäsittelyyn

Oulun yliopiston Super Fab Labissa on kehitetty uudenlainen menetelmä piirilevyjen jälkikäsittelyyn, joka mahdollistaa tulostuksen ja pastan levittämisen suoraan jyrsitylle piirilevylle. Kuvan piirilevyn  valmistuksessa  on käytetty Mimakin valmistamaa UV-tulostinta. Uutta menetelmää tutkitaan myös Yhdysvaltain MIT-yliopistolla.

Oulun yliopiston Super Fab Labissa toteutettu uusi tulostettavan elektroniikan menetelmä tarjoaa kehittäjien mukaan monia etuja perinteisiin menetelmiin verrattuna. Se säästää aikaa, vaivaa, kemikaaleja ja ympäristöä kun piirilevyn pinnoituksia voidaan tulostaa suoraan piirilevylle.

Komponenttien nimet, ääriviivat ja arvot voidaan tulostaa samalla kertaa juotteenestopinnoitteen kanssa muutamissa minuuteissa. Aiemmin perinteisesti juotteenestopinnoitteen ja komponenttimerkintöjen lisäämisessä piirilevylle on käytetty suuri määrä sekä ympäristölle että valmistajalle haitallisia kemikaaleja. Se on lisäksi ne ovat usein liian hitaita prosesseja esimerkiksi prototyyppien valmistukseen.


”Käytimme ennakkoluulottomasti Mimakin UV-tulostinta juotteenestopinnoitteen ja tekstien tulostamiseen piirilevylle. Käytetty versio osoittautui lämmönkestäväksi, eikä piirilevyjen juottaminen aiheuta pinnoitteen rikkoutumista normaaleissa juotoslämpötiloissa’’, kertoo Jani Ylioja, Fab LaBin johtaja Oulun yliopistosta.

Hänen mukaansa riittävää lämmönkestävyyttä ei ole aiemmin saavutettu kyseisellä menetelmällä. Siksi oululaiskeksintö sai hyvän vastaanoton globaalissa Fab Lab -verkostossa ja käynnisti esimerkiksi jatkotutkimuksen MIT:ssä Yhdysvalloissa.

Kehittäjien tavoitteena on löytää edullinen UV-tulostinmalli, joka kykenee samaan, jotta menetelmä voidaan levittää eri puolille kaikkiaan 2500 Fab Labiin. Uudenlainen UV-tulostus tarjoaakin helpomman, nopean ja myrkyttömän tavan valmistaa piirilevyjen jälkikäsittelyyn.

Menetelmä antaa mahdollisuuden toteuttaa ideoita myös entistä tehokkaammin esimerkiksi laitteiden prototypoinnissa. Juotosmaskiksi voidaan tulostaa tarvittaessa vaikka valokuvia, tai muuta taidetta komponenttimerkintöjen lisäksi.

Lisää:  Super Fab Labin kehittämä menetelmä (LINKKI)

Kuvituskuva: Oulu yliopisto.