Suomi saa salatut GPS-signaalit käyttöönsä

Suomen puolustusvoimat saa käyttöön Yhdysvaltain puolustushallinnon käyttämät suojatut GPS-satelliittien signaalit. Samalla paikannuksen tarkkuus parantuu ja varmistuu kriisitilanteissa. Maiden välillä on solmittu suojattuja GPS-palveluita koskeva yhteisymmärryspöytäkirja.

Puolustusministeri Antti Häkkänen hyväksyi äskettäin Suomen liittymisestä Yhdysvaltain suojattua GPS-paikkatietojärjestelmän palveluita (The Navstar Global Positioning System V) koskevaan yhteisymmärryspöytäkirjaan (GPS PPS MoU V).

Uuden sopimuksen kautta Suomi saa käyttöönsä Yhdysvaltain puolustusministeriön salattuja GPS-signaaleja, jotka ovat välttämättömiä yhteistoiminnalle Yhdysvaltojen puolustusministeriön johtamissa operaatioissa. Ja tarjoavat normaalia paremman paikannustarkkuuden myös kriisi- ja häiriötilanteissa.

Nykyinen GPS-järjestelmä on sotilaskäyttöön  tarkoitettu ja edelleen USA:n puolustusministeriön ylläpitämä, ja osa sen toiminnallisuudesta on rajattu vain sotilaskäyttöön. Vielä 2000-luvun alkupuolelle asti i siviilikäyttöön tarkoitettujen signaaliensa tarkkuutta huononnettiin tahallisesti, mutta tämä ominaisuus pitäisi nykyään olla kytketty pois päältä, kertoo Maanmittauslaitoksen GPS-teemasivusto (LINKKI).

Lisää: Uusiteknologia.fi:n aiemmat GPS-paikannusartikkelit (LINKKI).

Kuvituskuva: Puolustusvoimat