Lisää robottiavusteisia keräilykeskuksia

Suomessa rakennetaan lisää uusia robottiavusteisia kaupan keräilykeskuksia nettikaupan ja kotiinkuljetuksen tarpeisiin. Helsinkiläisen verkkokauppa.comin lisäksi HOK-Elannolle on Vantaalle käynnistymässä robottiavusteinen keräilykeskus ja kesän lopulla Kangasalan Prisman yhteyteen rakentuu Pirkanmaan ensimmäinen ruuan robottipohjainen keräilykeskus.

HOK-Elanto avasi Vantaalle kesäkuun alussa yhden Euroopan suurimmista ruoan verkkokaupan keräilykeskuksista. Keräilykeskus on pinta-alaltaan noin 12 000 neliömetriä, mikä vastaa kooltaan liki kahta jalkapallokenttää.  Uudessa keräilykeskuksessa tulee työskentelemään jopa 100 robottia ja 200 ihmistä.

’’Automatiikka tuo keräilyyn tehoa ja nopeutta, koska sen avulla esimerkiksi isoja pakkauksia pystytään siirtelemään tehokkaasti. Pystymme automaation avulla jopa kaksinkertaistamaan toimituskapasiteettimme ja parantamaan toimitusvarmuutta, kertoo HOK-Elannon keräilykeskuksen johtaja Matti Korvenmaa.

HOK-Elanto investoi Vantaan keräilykeskukseen kymmeniä miljoonia euroja. Se tulee toimimaan yli miljoonan asukkaan Uudenmaan talousalueella. Hankken kumppanina on robottivalmistaja Kuka Groupiin kuuluva Swisslog, joka on toteuttanut myös tietokoneiden Verkkokauppa.comin keräilykeskuksen Helsinkiin.

Laajemminkin S-ryhmässä pyritään panostamalla suurimpien kaupunkien alueilla  yhä vahvemmin automaatiolla ja robotiikalla.  Esimerkiksi HOK-Elannon lisäksi S-ryhmässä avataan kuluvan vuoden aikana Kangasalan Prisman yhteyteen robottiavusteinen keräilykeskus. Turussa paikallinen osuuskauppa suunnittelee myös omaa keräilykeskusta.

S-ryhmä haluaa uusilla automaattisilla keräilykeskusinvestoinneilla vahvistaa rooliaan Suomen suurimpana ruoan verkkokauppana. Ketju panostaa robottivarastojen lisäksi myös autonomisten minirobottikuljettimien hyödyntämiseen, joita Suomessa kehittää virolaistaustainen Starship Technologies.

Lisää: Aiemmat artikkelit robottivarastoista Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) sekä Starship Technologiesin kuljetusroboteista (LINKKI).

Kuvituskuvat: HOK-Elanto ja S-ryhmä