Incap luottaa Viron tehtaaseen – uusia tuotantokoneita

Suomalaistaustaisen Incapin Viron Saarenmaalla sijaitseva tehdas kasvatti viime vuonna Suomeen suuntautuvaa vientiään 33,8 prosenttia ja sai tuloja kaikkiaan 16,2 miljoonaa euroa vuonna 2023. Vienti Suomeen on kasvanut 118,6 prosenttia kolmen vuoden takaiseen verrattuna. Taustalla on myös Viron tehtaiden voimakkaat investoinnin uuteen konekantaan.

Suomesta maailmalle pääosin ponnistanut Incap on mukauttanut tuotantopalvelujaan laajemminkin vastaamaan Skandinavian markkinoiden tarpeita, mikä on tukenut myös Viron tehtaiden viennin kasvua.

Samalla Incapin teollisuuselektroniikkaryhmän tuotevalikoima on laajentunut kattamaan esimerkiksi mittauslaitteet, laturit ja tehoelektroniikan, LVI-elektroniikan, merielektroniikan, energian varastointijärjestelmät, laboratoriolaitteet sekä puolustus- ja sotilaselektroniikan.

Viron tehtailla Incap on tukenut tuotevalikoiman laajentamista investoimalla uuteen massatuotantokapasiteettiin ja pintaliitoslinjoihin. Yhtiön uusin 2,35 miljoonan euron investointi on kasvattanut yli puolella SMT- tuotantokapasiteettia.  ’’Olemme tuoneet myös uudet prototyyppi- ja fast-lane-linjat sekä kaksi läpireikäkorttien THT-linjaa”, kertoo Incap Viron toimitusjohtaja Margus Jakobson (kuvassa).

Incap on ottanut uudeksi strategiseksi suunnakseen laajentua projekteihin, jotka perustuvat lähialueille ulkoistamiseen. Yhtiö on hyötynyt myös kasvavasta trendistä, jossa valmistus siirtyy Kiinasta asiakaskunnan lähialueille. ”Toisaalta alueiden väliset hintaerot ovat pienenemässä’’, arvioi toimitusjohtaja Jakobson.  Yritys on lisäksi panostanut entistä enemmän kustannustehokkuuteen sekä pienissä että suurissa tuotantomäärissä.

Jakoksonin mukaan on myös rohkaisevaa huomata, että asiakkaamme kannattavat kestävää kehitystä ja yritysvastuuta koskevia arvojamme.  ’’Asiakkaat ovat halukkaampia siirtämään tuotteensa takaisin Eurooppaan, mikä pienentää niiden ympäristöjalanjälkeä. Lisäksi yhä useammat asiakkaat haluavat henkilökohtaisempaa ja joustavampaa liiketoimintatapaa’’, hän sanoo.

Incap huomioi laajentumisen lisäksi vihreät arvot ja kestävän kehityksen ja yritysvastuun. Se on investoinut kaikilla tehtaillaan ympäristöalueen kestävyyteen, esimerkiksi Viron vastuullisen liiketoiminnan foorumi on antanut Incap Viron siihen liittyen kultatason laatumerkin.

Sopimusvalmistaja Incapilla on Viron tehtaiden lisäksi valmistuspalveluja Intiassa, Slovakiassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Niistä uusin on Yhdysvalloista ostettu tehdas, jonka kautta yritys voi tarjota aiempaa helpommin pääsyn asiakkailleen laajoille Yhdysvaltain markkinoille. Incapin pääkonttori sijaitsee edelleen Helsingissä, ja sen osake on noteerattu Nasdaq Helsinki Oy:n pörssissä.

Kuvituskuva: Incapin Viron tehtaalle on hankittu runsaasti uusia koneita ja laitteita.