Telia and Nokia pilotoivat uusia 5G- ja 6G-taajuuksia

Teleoperaattori Telia and Nokia ovat kokeilleet Espoossa käytännön kenttätesteissä kuuden gigahertsin ylempää taajuusaluetta. Uusien taajuuksien avulla voidaan tulevaisuudessa lisätä merkittävästi kapasiteettia ja peittoa tukiasemaverkostoon erityisesti taajama-alueille. 

Teleoperaattorit tarvitsevat vuosikymmenen loppuun mennessä lisää taajuuksia keskitaajuuksilla liikenteen kasvuun vastatakseen. Nyt pilotoidun ylemmän 6 GHz:n taajuusalueen jakamisesta matkaviestinnän käyttöön päätettiin ITU:n maailman radioviestintäkonferenssissa 2023.

Telian Nokian laitteilla toteutetussa Massive MIMO-pilotissa osoitettiin, että kuuden  gigahertsin taajuusalueella voidaan nostaa suorituskykyä käyttäjältä verkon suuntaan ja rakentaa laajoille alueille lisäkapasiteettia 5G- ja myös tulevaisuuden 6G-verkkoihin.

”Pilotti osoitti, että käytetyllä korkeammalla taajuudella voidaan saavuttaa kattava peittoalue 5G:n 3,5 GHz:n verkon tukiasematiheydellä, jolloin vältytään uusien tukiasemapaikkojen rakentamiselta”, arvioi Telian mobiiliverkoista Suomessa vastaava johtaja Timo Hietalahti.

Pilotin perusteeella Telian verkossa olevat Nokian antenni- ja radiolaitteet tarjoavat myös aumattoman kehityspolun uusien verkkoteknologioiden käyttöön.

Kuva: Nokian kenttätestiasiantuntija Olli Järvinen ylemmän 6 GHz:n taajuusalueen radiolaitteen parissa Espoossa.