Robotiikkaa pakettikuljetuksiin – mukana video

Helsingin Ruoholahdessa on käynnistynyt uudenlainen kaupunkilogistiikan kokeilu, jossa kauppakeskukseen avatun pakettien jakelukeskuksen kautta kuka tahansa voi tilata kuljetukset sähköjakeluautoilla, kuljetusrobotilla tai kuormapyörillä. 

Helsingin Ruoholahden jakelukeskuspilotin ideana on karsia polttomoottori-jakeluautojen käyttöä keskustassa. Hankkeessa mukana olevan DB Schenkerin lähetykset tuodaan pakettiautoilla lähijakelukeskukseen, jossa ne jaetaan kuormapyöriin ja sähköisiin pakettiajoneuvoihin sekä LMAD:in jakelurobotteihin.

Jos robottiautot ovat vielä liikaa niin tarjolla on myös kevyemmät kumipyöräajoneuvot.

’’Asukaskyselymme ovat osoittaneet, että helsinkiläiset toivovat joustavaa palvelua, ympäristöystävällisiä kuljetuksia sekä asiakaspalvelupisteitä. Näihin tarpeisiin pyrimme vastaamaan lähijakelukeskuksen avulla’’, toteaa kokeilua koordinoivan Forum Virium Helsingin projektipäällikkö

Kokeilussa testataan, kuinka useita toimintoja yhdistävä lähijakelukeskus toimii osana logistiikkaketjua tiiviisti rakennetussa kaupunkiympäristössä ja kuinka keskus voisi mahdollistaa entistä ympäristöystävällisempiä kuljetusmuotoja kaupunkijakelussa etenkin Helsingin keskustan suuntaan.

Joulukuussa 2023 Ruoholahdessa ja Jätkäsaaressa kokeiltu puhuva Helsinki Robot (HeRo) saa nyt jakelukaverikseen pienemmän NeRon (No emissions Robot). Autonomiset robotit ovat kuin liikkuvia pakettilokeroita. Niiden kautta keskuksen lähellä asuvat voivat nyt tilata kuljetuksen kotinsa lähelle koko kesän ajan. Kokeilu kestää elokuun loppuun saakka.

Forum Virium Helsingin koordinoima kokeilu on osa EU-hanke DISCOa, jossa kehitetään ja kokeillaan uudenlaisia ratkaisuja vähällä käytöllä olevan kaupunkitilan joustavaan käyttöön kaupunkilogistiikan haasteiden ratkaisemiseksi. Lisäksi kokeilussa on mukana viimeisen kilometrin ratkaisuja kehittävä EU-hanke URBANE sekä yrityskumppaneina A2B, DB Schenker, DHL Express, LMAD (Last-mile Autonomous Delivery) ja Rolan.

Lisää: Video Forum Virium Helsingin ja LMAD:in aiemmasta joulukuun 2023 robottikokeilusta (LINKKI).

Kuva: Forum Helsinki