Startup-palkinto armeijan harhautuslaitteita kehittävälle

Oululainen teknologiayhtiö Dobbelgänger palkittiin perjantaina Riihimäellä Pitch Finland DefSec -startup-kisassa armeijalle toimitettavista painetun elektroniikan harhautusvälineistä. Niillä pystytään huijaamaan vihollisen lämpökameroiden ja tutkalaitteistojen toimintaa sotatilanteissa.

Oululaisen Dobbelgänger tuotteet ovat kevyitä ja helposti koottavia rakenteita, joilla voidaan rakentaa valepanssarivaunuja ja rakettiasemia. Yritys voitti viime  Riihimäellä järjestetyssä Pitch Finland DefSec -startup-kisassa 100 000 euron sijoituksen enkeli- ja pääomasijoittajista koostuvasta ryhmältä.

Dobbelgängerin tuotteita on kehitetty Oulun VTT:ssä, jolla on voimakasta painetun elektroniikan rullalta rullalle elektroniikkakalvojen kehitystä. Yritys on tehnyt yhteistyötä myös Puolustusvoimien kanssa jo pitkään.Startup-kisan muut finalistit olivat MarshallAI, ReLoc, AirHUD, PictM Technologies, Spectacular AI, ja Wayren. Niistä esimerkiksi ReLocin taustayhtiö Gim Robotics on ainoa suomalainen yritys, joka on valittu Naton DIANA-kiihdyttämöohjelmaan.

Kisan tuomareina olivat Nato Innovation Fundin vetäjä ja sijoittaja Thorsten Claus, sotatalouspäällikkö kenraalimajuri Mikko Heiskanen, Evli Growth Partnersin ja FiBANin perustaja Riku Asikainen, Double Tap Investmentin Jan-Erik Saarinen, Riihimäen kaupungin teknologia- ja innovaatiojohtaja Teemu Seppälä sekä FiBANin toimitusjohtaja Tiina Laisi-Puheloinen.

Kisan organisoijina toimivat FiBAN, Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus, VTT, Business Finland, Riihimäen kaupunki, Define Finland, Digital Defense Ecosystem sekä FVCA – pääomasijoittajat ja Kyberala. Vastaava puolustusalan seuraava pitchaus-tapahtuma on tulossa syksyllä 2024.

Lisää: Dobbelgänger Oy (LINKKI).