Lappeenrantaan elektroniikan tutkimuskeskus

Lappeenrannan LUT-yliopiston kampusalueelle rakennetaan elektroniikan ja komponenttien luotettavuuteen keskittyvä tutkimus- ja testauskeskus.  Etelä-Karjalan liiton, Lappeenrannan kaupungin ja LUT-yliopiston rahoittamassa hankkeessa on tavoitteena luoda myös olemassa olevien tutkimuspalveluiden rinnalle elektroniikka-alan toimijoita joustavasti palveleva uusi toimintamalli.

”Idea keskuksen perustamiseen on tullut elektroniikkayrityksistä. Suomesta tällaista osaamiskeskittymää ei löydy, joten nyt hankitaan uutta kyvykkyyttä tekemään asioita, joita ei ole aiemmin tehty”, sanoo LUT-yliopiston sähkötekniikan tutkijaopettaja Tommi Kärkkäinen

Teknisestä luotettavuudesta on muodostunut varsinkin tehoelektroniikassa tärkeä kilpailutekijä. Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen sekä raskaan liikenteen, työkoneiden ja meriliikenteen sähköistyminen vaativat tehoelektroniikalta erittäin korkeaa luotettavuutta.

Uudet laitteet ja komponentit ovat myös pienentyneet, mutta samalla niiden käyttöolosuhteet ovat muuttuneet yhä haastavammiksi. Tästä aiheutuu uudenlaisia ongelmia, minkä vuoksi yritykset joutuvat tekemään valtavan määrän erilaisia testauksia vaaditun luotettavuuden saavuttamiseksi.  Uusia laitteita tarvitaan erityisesti rasitustestaukseen ja analyyseihin.

“Niiden hankinnat tehdään elektroniikkateollisuuden tarpeita kuunnellen. Tarkoituksena on, että suuret laitteistot ovat jatkossa kaikkien saatavilla, jotta jokaisen yrityksen ei tarvitse investoida omaan kalustoon”, LUT-yliopiston Kärkkäinen kertoo. Hän kertoo, että keskuksen hankintalistalla on esimerkiksi uusi olosuhdetestauskaappi olemassa olevan rinnalle.

Tutkimuskeskus tarjoaa tutkimus- ja testauspalveluiden lisäksi täydennyskoulutusta sekä uusien osaajien kouluttamista.

Kärkkäisen mukaan keskuksen toiminta käynnistyy vuoden 2024 aikana, ja kapasiteettia lisätään seuraavien kahden vuoden aikana. Tavoitteena on hänen mukaansa luoda pitkäikäinen palvelukonsepti, jota muokataan jatkossakin toimintaympäristön tarpeiden mukaan. Yrityksille tarjotaan mahdollisuus vaikuttaa keskuksen tulevaan palvelutarjontaan työpajoissa ja verkkokyselyillä.

Uuden keskuksen perustamista suosittivat ennakkovaiheessa monet Suomessa toimivat yritykset, kuten Danfoss Editron, The Switch Engineering, Kempower, ABB Drives, Danfoss Drives Business ja Vaisala.